Utazz Skóciába a kanapédról

Nem mindig engedhetjük meg magunknak az utazást, de ilyenkor segítségünkre lehetnek a távoli helyeken játszódó könyvek és filmek, hogy csillapítsák a bennünk élő vándorvágyat. Amikor én Skócia hangulatára vágyok, ezeket a történeteket veszem elő, hogy úgy érezzem Edinburgh kopott macskakövein sétálok, egy ódon kastély kandallójánál olvasgatok a pattogó tűz mellett, vagy egy világtól elzárt, távoli szigeten hallgatom a szél süvöltését és a sirályok énekét. (Pedig én a sirályokat nem is kedvelem, csak kellő távolságból…) 😛

Mesekönyvek:

Skót ​legendák és mesék: “ármánykodó és segítő tündérek, házimanók, kísértetek, hatalmas hősök, hűséges szeretők, elrabolt gyermekek, bajkeverő boszorkányok és különös álmok világa” – ez Skócia. Az itt közreadott meséket nem is gyerekeknek ajánlanám, inkább azoknak, akik már korábban is érdeklődtek a kelta hagyományok iránt, esetleg korábbi olvasmányaikból emlékeznek egy-egy utalásra. Most kicsit árnyaltabb képet kaphatnak róluk.

 

Katie Morag történetei: csak angol nyelven elérhető mesék egy vörös hajú skót kislány mindennapjairól. Van, hogy a sziget levelei keverednek el, vagy éppen új kikötő épül, esküvőt tartanak, vagy a szárazföldön élő nagymamája látogat hozzájuk. Egyszerű, hétköznapi történetek, de olyan instant skócia-érzéssel, hogy a szívem szakad meg tőle. 😀

A Hebridean Alphabet: egy gyönyörűen illusztrál könyv, amit a Hebridák tájai és élővilága ihletett. Bemutatja mi mindent lehet egy nap alatt csinálni gyerekként egy távoli szigeten: felfedezni a tengerpartot, barangolni a zöldellő dombok között, persze az elmaradhatatlan gumicsizmában és vastag, kötött gyapjúpulcsiban.

Regények:

Levelek ​Skye szigetéről: az egyik nagy kedvencem. Ha szeretnél egy régebbi korban élni, zimankós teleken a kandallónál melegedni, vagy hosszú kirándulásokat tenni a hegyekbe a szűnni nem akaró esőben. Domboldalakon, folyópartokon tündérek nyomába eredni, és vadvirágokat gyűjteni. Ha szeretnél egy nyughatatlan, kalandvágyó amerikai fiúba beleszeretni (még ha nem is törvényen kívüli cowboy), vagy talán egy északi halászba, aki este a tűz mellett pipát farag, és babacsörgőt, aki egy kicsit mindig is félni fog az álmodozó lánytól, „kinek szél fútta leeresztett haját és verseket kiáltott az óceán tajtékainak”… ez a Te könyved is!

The ​Brides of Rollrock Island: a legjobb feldolgozása a fókatündérek legendájának, amit eddig olvastam. Egy kis varázslattal, rengeteg vágyakozással, kétségbeeséssel, és az elzárt közösségek kirekesztettségével. Nagyon hatásos.

 

 

 

Outlander: mert mi más? 😀 Hogyan hagyhatnám ki a felsorolásból igazi hardcore rajongóként? Kőkörök, várak, kiltek, boszorkányok… és kalandok, kalandok minden mennyiségben!

 

 

 

Filmek / sorozatok:

Outlander: álljon itt elsőként! Ha mondhat ilyesmit egy könyvmoly, akkor én most kijelentem: még hatásosabb, mint a könyv. A látványvilága, a skótdudák hangja (és a skót akcentus!), a tökéletesen kiválasztott szereplők, a korhűségre való törekvés. Szigorúan csak eredeti nyelven nézendő! (De jól vigyázz! Függőséget okoz.) 😉

 

 

Merida, a bátor: egy zabolátlan királylány, aki nem akar férjhez menni; egy legenda, ami életre kel; egy rajzfilm, aminek az első öt percében már potyognak a könnyeim, pedig még egy szót se szóltak. 😀 Meséltem már nektek, hogy valahányszor Skóciába készülök, az utazás előtt mindig medvékkel álmodok? Ez már Merida előtt is így volt, ettől aztán még személyesebb élmény lett, amikor először láttam a moziban. Az anya-lánya kapcsolat meg különben is az egyik kedvenc témám… mintha egy az egyben nekem készítették volna, de szerintem nektek is tetszeni fog! Telis-tele rejtett utalásokkal a skót mentalitásra és hagyományokra.

Shetland: színvonalas krimi Skócia legtávolabbi szegletéből, ahová csak komppal lehet eljutni, ahol állandóan esik az eső és lassan hömpölyögnek a napok. Gyönyörű tájak, érdekes történetek és jó sok gondolkodni való. (A hangulata nagyon hasonlít ezekhez a képekhez, amiket a Külső-Hebridákon élő fiatalokról készítettek.)

 

 

Skóciához kapcsolódó könyveket találhatsz még a molyos polcomon, de kíváncsian várok minden ajánlatot, ami eddig elkerülte a figyelmemet! 🙂