Esti mesék lázadó lányoknak | Top5

Az Esti mesék lázadó lányoknak lelkesítő történetei közül választottam ki Nőnapra öt életutat, ami rám különösen inspirálóan hatott. A könyvet mindenkinek ajánlom, erős és valódi hősnők életét mutatja be – megrázó, felemelő és sokszor igen tanulságos mesék formájában -, sikereik pedig azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

Wangari Maathai

Fák Anyjaként emlegetett Nobel-békedíjas kenyai környezetvédő aktivista lett az egyik kedvencem. Róla nem is hallottam a könyv előtt, de a fakitermelés és erdőirtás problémája az egyik szívügyem már régóta, így rögtön kitűnt a többiek közül.

Wangari indította el 1977-ben Green Belt Movement (Zöld Övezet Mozgalom) néven azt a szervezetet, amely azóta Afrika elsivatagosodó területein fák millióit ültette el. Saját kertjében létesítette az első faiskolát; az erdők pótlása és a kenyai föld megóvása mellett azzal a céllal is, hogy a nőknek segítsen új munkalehetőséggel – ezáltal életük jobbra fordításában és családjaik életszínvonalának felemelésében is közrejátszva. Küzdött hazájában a diktatúra és korrupció ellen is és hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a béke előmozdításának ügye szorosan összefügg: “A béke magvait ültetjük el a mának és a jövőnek.”

Jessica Watson

A lány, aki 16 évesen egyedül körbevitorlázta a Földet hét hónap alatt. :O Hogyan? (Mit csináltam én 16 évesen?) Teljesen lehidaltam a történetén. Így kell megvalósítani az álmainkat, hölgyeim és uraim… A világ legfiatalabb hajósa, aki egyedül, megállás és segítség nélkül megtette ezt az utat, Pink Lady nevű – csuparózsaszín – vitorlásán.

Meg kellett küzdenie az elemekkel, 12 méteres hullámokkal, honvággyal és bírálóival, akik azzal riogatták, hogy soha nem ér haza élve. Szülei – bár sokan őrültnek tartották őket – támogatták Jesst ebben a nagy kalandban és mindent megtettek, hogy a lehető legfelkészültebben vághasson neki az útnak. Bízva abban, hogy lányuk rendkívül tapasztalt hajós, aki jártas a navigációban, az elektronikában, és tisztában van a tengeren alkalmazott biztonsági előírásokkal. Ő pedig bebizonyította, hogy tényleg képes rá!

Hüpatia

Az ókori filozófusnő, aki a ritkán emlegetett filozófia szakom miatt kapott helyet a sorban. Ha anno az egyetemen akár csak egy mondatot is hallok róla, egyértelmű, kiről írom a szakdolgozatomat… de először az Agora c. filmben találkoztam a történetével, és nagyon örültem, amikor rátaláltam ebben a kötetben is.

Hüpatia az életét a tudománynak szentelte, filozófiát és matematikát tanított Alexandriában, bölcsességével pedig nagy hatással volt környezetére, tudását a legmagasabb körökben is méltányolták. Ezt azonban a keresztény egyház rossz szemmel nézte. (Ki gondolta volna…) Egy okos és pogány nő mindig fenyegetést jelentett, így mágiával, hipnotizálással, eretnekséggel vádolták és brutális kegyetlenséggel meggyilkolták. Műveit szinte kivétel nélkül megsemmisítették. Szomorú történet, de ezzel együtt a gondolat szabadságának jelképévé vált a vallási elnyomással szemben.

Helen Keller

Hogyan lehetséges, hogy egy siket és vak kislány megtanul írni, olvasni és beszélni, könyveket ír, majd híres előadó lesz és diplomát szerez? (Mégis ki merne panaszkodni a saját életére ezt hallva?) Mindenekelőtt segítségére volt ebben egy Anne Sullivan nevű – szintén látássérült – tehetséges tanárnő, aki egész életében Helen mellett maradt. Először megtanultak úgy kommunikálni, hogy egymás tenyerébe írtak vagy rajzoltak, aztán elsajátította a Braille-írást is és nem csupán angolul, hanem franciául, görögül, németül és latinul is olvasott. Tudásszomja megállíthatatlan volt, az egész világot meg akarta ismerni. Kitartása és szorgalma pedig meghozta számára a sikert. Előadásaival kiállt a fogyatékkal élők jogaiért, de harcba szállt a béke és a női egyenjogúság mellett is.

Helen elképesztő optimizmussal és akarattal küzdötte le az őt körbevevő hatalmas akadályokat. Ha ez nem ad új reményt és motivációt az embereknek, akkor nem tudom, hogy mi. 🙂

Ha én, siketen és vakon is gazdagnak és izgalmasnak találom az életet, akkor te milyen rengeteg dolgot tudsz befogadni mind az öt érzékedet használva!

Mirabal nővérek

A nővérek: Patria, Minerva, Maria Teresa és Dedé, akiket a Pillangók néven is ismertek, politikai aktivistákként a diktatórikus rezsim ellen küzdöttek hazájukban. A hétköznapi életben középosztálybeli, egyetemet végzett családanyák voltak, mégis olyan kulcsfontosságúvá váltak az ellenállásban, hogy 1960. november 25-én a Rafael Trujillo vezette diktatúra parancsára brutális merényletet követtek el a nővérek ellen, majd közlekedési balesetnek álcázták a történteket. Meggyilkolásuknak híre annyira megrázta és felháborította az egész országot, hogy felerősítette a Trujillo ellenes mozgalmat, még saját emberei is a diktátor ellen fordultak.

A nővérek mára a demokráciáért és a nők jogaiért való küzdelmek egyetemes szimbólumává váltak. Haláluk napját az ENSZ közgyűlése a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjává nyilvánította.

Számtalan akadály áll előttünk, de fontos tudnunk, hogy ezeket kitartással és összefogással le lehet küzdeni. Legyen ez az én nőnapi üzenetem. 😉