Kalligráfia gyorstalpaló

A régi időkre emlékeztető romantikus betűket és a hagyományos eszközökkel készített gyönyörű írások művészetét, a kalligráfiát már régóta csodálom. Anya tanulta ezt a technikát anno, én pedig mindig nagy lelkesedéssel próbáltam utánozni szép kézírását, amivel meghívókat, okleveleket, emléklapokat készített. Mostanában egyre nagyobb az érdeklődés ismét ez a klasszikus írásmód iránt, amibe olyan könnyű beleszeretni… mi sem vagyunk kivételek, nemrég részt vettünk egy workshopon, és milyen jó módja volt ez a tudományunk felelevenítésének! 🙂

~

Nem véletlenül népszerű programok a workshopok az utóbbi időben. Segít lelassulni, alkotás közben csak magunkra figyelünk (a hétköznapokban erre milyen ritkán van időnk – még terápiás céllal is jó!) 😀 A kalligráfiánál egy kezdő tanfolyamon elsajátíthatjuk az eszközök használatát, megtanulunk egy mutatós betűtípust és lehetőségünk van hasonló érdeklődésű emberek között lenni. Az itt eltöltött idő alatt az alkotás öröme és a társaság együtt jelent páratlan élményt.

Mire használható a kalligráfia?

  • képeslapok, levelek

Lehet, hogy kimentek már a divatból, de mégis milyen jó érzés arra hazaérni, hogy valami ilyen személyes meglepetés vár a postaládában! Képeslapok pár soros szövegéhez pont jó megoldás, és bár egy egész levél megírását nem vállalnám ezzel a technikával, mint a kosztümös filmek hősnői, de a boríték címzését is egészen különlegessé lehet tenni vele (csak a postás el tudja olvasni…)

  • ajándékkártyák

Egy szépen becsomagolt ajándék tökéletes kiegészítője is lehet.

  • meghívók, emléklapok, oklevelek

Nem csak esküvői meghívókon mutat jól, szülinapok és baráti összejövetelek fényét is emelheti egy szépen megírt kártya.

  • ültetőlap, menükártya

…és ha már itt tartunk, akkor kiegészítheted a vendégeskedést, és a hétvégi nagy családi banzáj ebédjéhez készíthetsz szépen írt menükártyákat is. Így gyakorolhatod új készségedet és a többiek is értékelni fogják a figyelmességet.

  • lekvár címke

Szokás még máshol is lekvárt eltenni? Segít még bárki a nagymamájának befőzésnél? 🙂 #csakőszintén

  • Bullet Journal

És persze használhatjuk inspiráló szövegek írásához is.

Még számtalan jobb ötletet lehetne felsorolni hozzá, annyi biztos, hogy szuper elmélyedős-lelassulós új hobbi lehet belőle, és kihívásnak se utolsó!

~

Mi kell hozzá?

Tollszár, tollhegy, tinta és papír. (Elhatározás, türelem és kitartás…) 🙂

Ezek közül a legfontosabb, hogy a tollunk ponthegyű legyen, csak ezzel lehet szép vékony, kecses és cirádás vonalakat húzni, ami leginkább hasonlít az angol folyóíráshoz.

Több bolt kínálatában is szerepelnek különféle kalligráfia szettek. Karácsonyra én a Lidl verzióját kaptam ajándékba. Ebben minden hasznos kellék megtalálható, tartalmaz egy tollszárat, öt hegyet, egy üveg kék tintát, egy csomag borítékot és üdvözlőlapot, mellé gyönyörű liliomos pecsétet és arany színű pecsétviaszt.

A fenti eszközökön kívül persze rengeteg gyakorlásra is szükség van, ami az elején másról sem szól, mint a tollak megszokásáról, vonalak, hullámok próbálgatából és az abc betűinek gyakorlásából. 🙂 Kell egy kis idő, amíg a kéz izmai megszokják ezeket a finom mozdulatokat.

~

KönyvajánlóKreatív ​szépírás és kalligráfia

Egy hasznos interaktív kalauz, ami segítséget adhat abban, hogyan indulj el. Tele kreatív ötletekkel és egyszerű, lépésről lépésre követhető gyakorlatokkal. Tanácsot ad a helyes tolltartás és tinta használat módjához, de többféle technikát és eszközt is bemutat az ecsetfilcektől a krétákig.

Jó gyakorlást! 😉