Tavaszi kedvencek | 2019

Úgy tűnik, valahogy mindig a tavasz a legmozgalmasabb évszak programok terén, még akkor is, ha a munkából ki se látszunk. A hétvégi forgatások, a megtett kilométerek, a még mindig húzódó házfelújítás és az elmaradhatatlan bulik mellett új projektek is jöttek… de azért maradt idő filmekre, könyvekre, és egy kis kikapcsolódásra is:

Filmek / sorozatok:

♥ Az év két legjobban várt befejezése is erre az áprilisra jutott. Az egyik a Game of Thrones utolsó évada volt, ami… hááát, szerintem úgyis tudjátok :’D a 3. rész után elengedtem és a mémeket már jobban élveztem, mint az epizódokat, de ennyi év rajongás után nem hagyhatom említés nélkül. A másik az Endgame volt, aminek az arányai tökéletesen el lettek találva most is, de azért mégse került be a Top3 Marvel filmem közé. Bezzeg a Captain Marvel-től boldogabb már nem is lehettem volna – nosztalgia, feminizmus, poénok, imádtam!

♥ Az új élőszereplős Aladdin totális siker volt. Hirtelen ötletként jött, hogy aznap elmenjünk moziba a lányokkal, és nem is sokat vártunk tőle, de aztán a szokásos első sorunkban végigtáncoltuk Dzsini dalait! És azóta is folyton azon kapom magam, hogy a Prince Ali-t dúdolom… 😀 (Ja, és Will Smith tökéletes a szerepre, ne aggódjatok!) 😉

♥ Van két magyar sorozat is a listán: A mi kis falunk (Pajkaszeg egy az egyben belopta magát a szívembe 😀 egy ajánlás miatt akartam neki esélyt adni, de soha – SOHA – nem gondoltam volna, hogy így megszeretem a karaktereket) és az Ízig-vérig gasztro-családi-drámája, szuper hangulattal és elképesztően menő éttermekkel – meg hát a Balatonnal.

Könyvek:

♥ Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock – ismeritek a sellők és a kurtizánok között rejlő párhuzamot? A női szexualitás szabadságát szimbolizálják – több-kevesebb sikerrel, tegyük hozzá. Ez a könyv viszont egyértelműen zseniális: a történelmi kontextus; a várakozás atmoszférája, ami végig belengi a történetet; ahogy a sellőmotívum okosan-ügyesen kíséri a cselekményeket; és ahogy a képzelet adja a dolgok varázsát, a kézzelfogható valóság pedig csak lerombolja azt… A vége ugyan egy kicsit kapkodós lett, de hajlandó vagyok megbocsátani 😛 (Ha már olvastátok és nektek is tetszett, feltétlenül nézzétek a Harlots sorozatot is – ugyanezt a hangulatot fogjátok kapni.)

Jo Walton: Mások között – Wales, tündérek, könyvtárak és egy lelkes sci-fi könyvklub. Szuper mix volt, érdekes és gördülékeny sztori bontakozott ki egy kamaszlány naplójából, aminek voltak elgondolkodtató mélységei a felszín alatt, de azért maradtak utána felkavaró elvarratlan szálak is. #GeekÜzemmódOn

Helen K. Woodsford-Dean: They Wur Cheust Folk – “Ők is csak emberek voltak” – megemlékezés a Orkney szigetek boszorkányüldözésének áldozatairól. (Skócia és boszorkányok, khm… úgyis ismertek) 😛 A kötet letölthető: ITT.

Ross King: Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vizililiomok története, ami nem csak Giverny idilli falvacskájába és a méltán híres kertbe nyújt bepillantást, hanem az impresszionisták letűnő korába, a művésztársaság belső világába és a háborús Franciaország hétköznapjaiba, nehézségeibe, küzdelmeibe is. Azért kezdtem bele a könyvbe, mert a híres vízililiomos képek repróival szeretném díszíteni a vendégházunk szobáit. Maguk a festmények eddig is lenyűgöztek, de most, hogy már a keletkezésük történetét is ismerem, biztos vagyok benne, hogy ott a helyük nálunk is.

Programok:

♥ Siófokon belekezdtünk a családi nyaraló felújításába is, így volt alkalmunk már kora tavasszal egy-két hosszú sétára és kávézásra a kedvenc helyünkön. A húsvéti hétvégéből pedig a hétfőt egy balatoni körútra szántuk. Kenese felé indultunk, és egy rövid nosztalgiázás után a Badacsonyig meg se álltunk, csak élveztük a kilátást meg az utat a kanyargó kocsisorban. Az én nagy vágyam volt, hogy végre megnézzük a Szigligeti várat, és bár rengetegen voltak, de boldogabb nem is lehettem volna…

♥ A Könyvfesztivál nyitónapját most sem hagytuk ki Anyával

♥ …és a tavasz nem lehetett volna teljes a lányokkal töltött percek nélkül: koncertek, táncolások, mozizások – utána a kibeszélős koktélozásokkal, a borkóstik, a kirándulásunk, a pesti hétvége és Veszprém a Gizella napokon, az otthoni Food Truck a téren és a Borvidék Félmaraton, ahol mi voltunk a legjobb frissítőpont az eső ellenére is 😛

A sorozat eddigi részei:

2017: Tavasz / Nyár / Ősz

2018: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2019: Tél