Őszi kedvencek | 2021

A szokásos összefoglaló az elmúlt – kicsit borongós hangulatú – három hónap fénypontjairól:

KÖNYVEK :

Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy – ezzel a könyvvel teljesen szerelembe estem! 😀 Sejtettem, hogy jól ki fogunk jönni – Pireneusok, katalán hiedelemvilág, líraiság és misztikum, véres történelem – de ennél sokkal, de sokkal többet adott. Hogy ne lennék érte oda, amikor az első fejezetben a viharfelhők mesélnek!? Aztán az erdei gombák, a több száz éve megölt boszorkányok szellemei és a vízitündérek, egy őz és maga a hegy is. Árad belőle a természet szeretete, és közben átitatja valami titokzatos-tiltott érzékiség. Annyira gyönyörű és zord, annyi elmúlás és elfogadás van benne – a legjobbkor jött. ♡

Alice Hoffman: The Book of Magic – az Owens lányok történetének befejező kötete. El se hiszem, hogy elértünk idáig, Kylie és Antonia történetéig. Átutazzuk velük az óceánt először Párizsba, aztán Londonba, és végül visszatérünk oda, ahol minden elkezdődött, egy kis essex-i falucskába, ahol Maria Owens született, hogy megtörjük a családi átkot. (Ti is azt hittétek, hogy ez már az első részben sikerült Sally-éknek, mi? 😀 Na, hát nem vagytok egyedül, de lépjünk is ezen túl.) Az eddig megtett út és az első rész iránti nosztalgiám miatt nagyon elfogult vagyok, de még így is kicsit elkapkodottnak és letudósnak éreztem ezt a kötetet. De azt mindenképpen értékeltem most is, hogy a könyvekhez, az olvasáshoz és egyáltalán, a női írásbeliséghez intézett szerelmeslevelet olvashattam.

(Ehhez kapcsolódik és annyira boldoggá tett, hogy el kell újságolnom. Terveztem egy logót a könyvben szereplő angol fogadóhoz, és Alice Hoffmannak tetszett! :3 Életem elismerése ♡ ennél szebben számomra nem is zárulhatna ez a kör.)

Isabel Allende: Kísértetház – méltatlanul kevés halloween-i könyvajánlóban van megemlítve, pedig egyszerűen tökéletes erre az időszakra. Ennyi morbid jelenetet, tejóég! 😀 Ettől függetlenül imádom Allende humorát, gondolkodásmódját, stílusát, meg az erős női karaktereit. (Láttátok már a TED előadását?) A Trueba és Del Valle család kísértetein és anekdotáin kívül ez a történet Chile viszontagságos történelméről és a politikáról szól – ráadásul olyan témákról, amikről végig úgy éreztem, minket is érintenek aktuálisan.

Addie ​LaRue láthatatlan élete – naná, hogy én is a borító miatt csábultam el. 😀 Aztán sokáig gondolkodtam, hogy kiemeljem-e egyáltalán az őszi olvasmányaim között. Nem lett a kedvencem, de tetszett az alapötlet (szabadságvágy, művészetek, stb.) és tetszettek a képek és hangulatok, amivel dolgozott. Az 1700-as évek Franciaországa a falu boszorkányával, az álmodozás és a rajzolás, az utazás és a világ felfedezése utáni vágyódás, az antikvár könyvesbolt és a new york-i kávézók. Ezeknél a felvillantott hangulatoknál többet ugyan nem tudott nyújtani, de néha ennyi is pont elég.

▽▴▽

FILMEK / SOROZATOK :

♥ Maid – Milyen esélyei vannak egy bántalmazó kapcsolatból menekülő anyának, hogy új életet építsen fel? Hát nem valami sok… (Már ha egyáltalán ki tud lépni egy ilyen kapcsolatból.) Egyértelműen ez volt a legütősebb sorozat, amit most ősszel láttunk! Tökéletesen átadja az igazságtalan rendszer felett érzett tehetetlenséget, és olyan empátiával áll a kérdéshez, ami igazán példaértékűvé teszi. Funfact: a főszereplő és az édesanyja az életben is anya-lánya, ráadásul a lockdown alatt jött az ötletük a történet megfilmesítésére – nézzétek meg velük ezt az interjút!

Nine Perfect StrangersNicole Kidman legújabb sorozata nagy meglepetés volt 😀 nem is gondoltam, hogy ilyen kemény témák és traumák mellett ekkorákat fogunk rajta nevetni! Közben pedig fogalmunk se volt, mi lesz a vége és ki a legőrültebb a csapatból.

Sex Education 3. évad – tökéletesen lett kimérve ez az évad is – a témák, a karakter fejlődések, a humor – nem tud téveszteni ez a gárda, annyira elvetemültek! 😀

Seaspiracy – teljes döbbenet, eddig is tudtam, hogy nagy baj, de ekkora?

Wolfwalkers – annyira gyönyörű, hogy nem lehet betelni vele! Írország, kelta legendák, farkasok ♡ és ez a rajztechnika!

♥ Több olyan filmet is néztünk, amik nem voltak kiemelkedőek, de most nagyon jólestek – például a Discovery of Witches vagy a Modern Love 2. évada, de moziztunk is, és az Outlander első évadát is újranéztem. Akarva-akaratlan több gyászfeldolgozással kapcsolatos filmet is láttunk az elmúlt időszakban. Nem mondom, hogy segítettek, de talán mégis jó volt találkozni más szemszögekkel és feldolgozási stratégiákkal, és a végére még a Tőrbe ejtve fekete humora is belefért.

▽▴▽

PROGRAMOK :

Ünnepi Könyvhét – két elmaradt Könyvfesztivál után annyira örültem, hogy ismét könyves programra lehet menni! Nézelődni, lapozgatni, feltöltődni az újdonságokkal. 🙂 (De azért bevallom, valahogy nem volt az igazi. Zavart a zsúfoltság, amitől ebben a két évben teljesen elszoktunk.) Irene Solà könyvét célirányosan kerestem a Magvetőnél, emellett a Helikon Zsebkönyvek kis verseskötetét zsákmányoltam csak hirtelen felindulásból, és egy gyönyörű könyvjelzőt a Gutenberg Kiadó standjánál – az ott látott illusztrációk teljesen levettek a lábamról!

Szálka – szeptemberben még fogadtunk vendégeket a Hétszilvafásban, utána pedig tartottunk egy sütögetős októberi vasárnapot csupa finomsággal, és még feltöltöttük egy kis élettel a falait. De aztán lassan felkészítettük a házat a téli álmára. A Vadon a kertemben könyvben több ötletet is találtam, amit szívesen megvalósítanék tavaszig – az idetévedő sünikre például már most sokkal jobban odafigyelünk, hála ennek a könyvnek. És nem maradtak el a szokásos kóborlásaink se a jól bevett útvonalainkon a “hostel” (értsd: domb) tetején.

Pécsen – kipakoltunk az egyik lakásból és bepakoltunk az újba – ez a fészkelés nagyon-nagyon-nagyon jólesett. ♡ Ugyan így kevesebb idő jutott most a kirándulásainkra és a Mecsek felfedezésére, de azért a kedvenc helyeinkre visszajártunk, amikor csak tudtunk. Felzarándokoltunk újra a Zsongor-kőig, ami a tavalyi ősz fénypontja volt, és most is ugyanolyan gyönyörű napsütéses-színesleveles időt fogtunk ki. Megmutattuk a Flóra-pihenőt és a Kantavárhoz vezető utunkat másoknak is, turistáskodtunk a városfalakon belül velük és még a Dóm tornyába is felmásztunk egy spontán ötlettől vezérelve. Egy szuper délutánt töltöttünk az Állatkertben is – ahol még mindig a fókák a kedvenceim – bár kicsit kettős érzés ott járni, mert annyira sajnálom őket a bezártságukért. Ti hogy vagytok ezzel?

Gemenc – végre megnéztük a Pörbölyre átköltöztetett Millenniumi Pavilont, ahol az ártéri erdőben élő szarvasokról készült látványos kiállítás kapott helyet. Csak tárlatvezetéssel látogatható, de ez előnyére válik, sok érdekességet hallottunk közben. (A vadászati túlkapásokat mélyen elítélem, de azért sajnálom, hogy ezek miatt az egész erdészetre is olyan rossz fény vetül.)

Nádasdladányi Kastély – három évvel ezelőtt ez lett volna a szülinapi csavargásom helyszíne, ha nem látom meg az előtte lévő napon, hogy felújítás miatt bezárták határozatlan időre… Így aztán nagy nehezen belenyugodtam, hogy soha többet nem lesz látogatható 😀 de aztán idén szembejött egy plakát, hogy újranyitott! A felújítás nagyon igényesen sikerült, de annyian voltak azon a szombaton, hogy csak a hatalmas parkot jártuk végül körbe. Egyszer azért szeretnék visszamenni és a kastélyt belülről is megnézni.

Siófok – nem maradtak el a balaton-parti napok és a hatalmas Léna-séták sem 🙂 és lett egy új szívemcsücske – a világ legaranyosabb kis kóbor fekete cicája. Ennél hálásabb állatot a befogadásért cserébe még nem láttam! ♡

▽▴▽

A sorozat eddigi részei:

2021: Tél / Tavasz / Nyár

2020: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2019: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2018: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2017: Tavasz / Nyár / Ősz