Edinburgh kisokos

Edinburgh a kedvenc városom. A szürke kőből épült, kísértet járta házaival, szűk lépcsősoraival, palatetőkkel, fekete ereszcsatornákkal, gyönyörű parkokkal, a szinte mindenhonnan látható várral, és a minden sarkon hallható dudaszóval. Tökéletes helyszín egy hétvégi kiruccanáshoz. Barátokkal, családdal, párban, vagy akár egyedül is. A skótok közvetlenek és kedvesek, nyugodtan kérhetsz segítséget, jó a közbiztonság (még sosem tapasztaltam kint utcai inzultálást… khm, ritkaság), a női jogok nagy támogatói, és annyi a külföldi diák és turista, hogy könnyen el fogsz vegyülni, és nem érzed magad magányosnak. (Azt nem is említve, hogy Harry Potter és Outlander rajongóknak igazi álom úti cél.)

Ha Skócia fővárosába készülsz, néhány dologra azonban fel kell készülnöd: esni fog az eső (sokszor, nagyon sokszor, de leginkább csak szitálás), nem fogod elsőre érteni a skót akcentust, az ízes raccsolást és furcsa szavakat (Aye!), a skótduda hangját pedig vagy egy életre megszereted, vagy hallani se akarod többet… 🙂 ebben az egyben viszont biztos vagyok: Edinburgh el fog varázsolni már első látásra!

Itt néhány ötletet szeretnék adni, mivel teheted még teljesebbé a városnézést.

Amit érdemes látnod:

Edinburgh (kiejtve szerintem ‘edinbra’…) legszebb részei pár nap alatt sétálva is bejárhatók. Kezd az Óvárosban, méghozzá fent a várnál. Már csak a kilátás miatt is megéri, de a vulkáni eredetű sziklán magasodó edinburgh-i vár számtalan érdekes történelmi eseménynek is részese volt. Innen sétálj végig a Royal Mile-on, a macskaköves főúton, ahol egymás után sorakoznak a hagyományos skót pub-ok, (temérdek harsány ajándékbolttal körülvéve…) és kétoldalt a szűk lépcsősoros sikátorok, rémisztő történeteikkel. Az út végén a Holyroodhouse Palotához érsz, a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájához.

Az Óvárosban érdemes egy kicsit elveszni, térkép nélkül kóborolni, gyönyörködni az épületekben, színes boltocskákban (bárhol is jársz, a várhoz könnyen visszatalálhatsz, a központ legtöbb pontjáról látszik). Keresd meg Greyfriars Bobby szobrát, akit a világ leghűségesebb terrierjének tartanak, és a városi legenda szerint évekig őrizte gazdája sírját.

Napos időben kapaszkodj fel a város szívében magasodó Arthur’s Seat tetejére. Bízz bennem, megéri! A kilátás lélegzetelállító (és nem csak azért, mert kifulladsz, mire odaérsz). A felfelé kanyargó ösvényeken találkozni fogsz kutyasétáltatókkal, kiránduló egyetemistákkal, futókkal, (egyszer egy bottal járó bácsit is láttam), garantáltan jó lesz a hangulat.

Ha kényelmesebb időtöltésre vágysz, sétálj végig a Princess Gardenen, az Óváros és az Újváros között elterülő parkon. Takarosan nyírt fű, rendezett virágágyások, mókusok. Csatlakozz a füvön heverésző diákok, öltönyösök, családok sokaságához, és lazíts egy kicsit a vár árnyékában.

A közel kétszáz éves Újváros a Princess Streetnél kezdődik. Ha szeretsz shoppingolni, itt meg fogsz találni mindent, amire csak vágysz. A legnagyobb márkák sorakoznak fel egymás mellett, a George Streeten pedig még exkluzívabb üzletekkel folytatódik az élmény. A György-korabeli épületek között sétálva az ember lánya könnyen úgy érezheti kosztümös filmbe került. Szinte várod, hogy hintók gördüljenek el melletted az autók helyett, kisasszonyok menjenek egymáshoz délutáni teára, a cselédszállásokhoz levezető lépcsőkön kifutófiúk igyekezzenek a nehéz csomagokkal… Na jó, egy kicsit elragadtattam magam. 😀

Ha szeretsz fényképezni:

Edinburgh el fog kényeztetni. Ne hagyd ki Calton Hillt, innen egyszerre láthatod a az Óvárost, a forgalmas Princess Streetet, de még a tengerpartot is. A Vennel hosszú lépcsősorának tetejéről a várról készíthetsz irigylésre méltó képeket, és nézz körül az egyik régi temetőben is. Egészen más hangulatuk van, mint itthon. A leghíresebb közülük talán a Greyfriars, Rowling több karakterének nevéhez is innen merített ihletet. (Én még nem találtam meg Tom Denem /szerk.: Tom Marvolo Riddle/ 😉 sírját, hátha neked sikerülni fog!) A Canongate-ben egy Outlander jelenet játszódik, a New Caltonban pedig a kilátás – és a képek háttere – lesz gyönyörű.

Mit egyél?

Reggelit! Hagyományos skót reggelit: tojással, kolbásszal, sült paradicsommal, gombával, babbal, és persze haggis-szel… utána bírni fogod az egész napos sétát és a város felfedezését. Az én kedvenc helyem reggelizéshez a Castle Arms, rögtön a vár alatt, és a White Hart Inn, egy kicsit lejjebb, a Grassmarket-en. Az egyik kicsit elegánsabb, a másik a régi pub-okat idézi, de mindegyik igazán skót hangulatú (azt azért érdemes tudnod, hogy csak 10 körül nyitnak, és ha korán kelő vagy, mint én, szükséged lesz pár falatra ébredés után, különben éhen fogsz halni a reggeliig…) 😉

Vacsorához is érdemes kocsmát választani, és kipróbálni egy adag friss fish&chips-et, vagy a ház speciális hamburgerjét. Erre tökéletes hely a Royal Mile Tavern, vagy a híres World’s End (ahová Jamie és Claire is betértek egyszer…). 😛

Ha megéheztél és a szállásodon van konyha, vedd a South Bridge felé az utad. Itt találhatod a nagy élelmiszer-üzletláncok boltjait (Tesco, Lidl, Sainsbury követik egymást) és ez a leginkább pénztárcabarát megoldás.

Hol szállj meg?

Az Óváros tele van jobbnál jobb szállásokkal, de időben, általában hónapokkal előbb érdemes foglalnod. (Augusztusban, a fesztivál idején tele van a város, ilyenkor még hamarabb kell résen lenni). Én legszívesebben apartmanok és AirBnB lakások közül választok, de a Castle Rock Hostel is jó emlékként maradt meg bennem.

Mikor érdemes Edinburgh-ba látogatni?

Az év bármely időszakában! Szerintem a leggyönyörűbb tavasszal, amikor megcsodálhatod a vadon nyíló nárciszokat, de a hegycsúcsokat még hó borítja. Az “igazi-skócia-hangulat” viszont ősszel ragad magával, amikor a barna és zöld színek keverednek a ködben… Nyáron a rengeteg turista és a fesztiválozó tömeg, télen az ünnepi fények veszik el a kedvem, de ezzel lehet, hogy egyedül vagyok. 🙂

Mit viselj? 

Ne lepődj meg, ha lefagynak az ujjaid, állig be vagy burkolva, a skótok melletted mégis rövid ujjú pólóban szaladgálnak (meg kiltben!) Fogalmam sincs, hogy csinálják, de én ilyenkor fázok helyettük is! A bevált stratégiám, hogy vízálló cipőben megyek, ami melegíti a lábamat, és viszek egy kalapot is, mert az esernyő nem praktikus a városnézéshez és a helyiek se sokat használják (pedig ez volt a jelem az oviban és hogy imádtam! Shame on me…) Farmert és pulcsikat pakolok, Barbour kabátot vagy bőrdzsekit viszek (és általában a csomagba csempészek egy szoknyát vagy ruhát, mert néha ez kell a hangulatomhoz, tudom-tudom, shame on me again…), ezekhez elég egy kézipoggyász is.

Mit lehet csinálni, ha végig esik az eső?

Ha csurom víz vagy, és úgy érzed, már beléd fagyott a lélek, arra gondolni sem bírsz, hogy nekivágj az Arthur’s Seatre vezető ösvénynek, vagy a fényképezőgéped épségét veszélyeztesd a Calton Hillen lőtt képekkel, akkor irány a Skót Nemzeti Múzeum! A belépés ingyenes. Végigsétálhatsz a büszke skót nép viszontagságos történelmén, kiderítheted, melyik állattal egyezik meg a súlyotok, és akár ugrálva zenét is szerezhetsz… Az én kedvencem a viking részleg, a gyönyörűen megmunkált ékszerekkel és a lewis-i sakkfigurákkal, de az Outlander-ből ismert függetlenségi harcokról is sok érdekességet megtudtam egy emelettel feljebb. Rengeteg interaktív felület teszi élménnyé a múzeum körbejárását.

Végül pedig fedezd fel a város különleges boltocskáit.

A központban több apró antikváriumot is találhatsz, az én kedvencem az Armchair Books, de könyveket néhány fontért érdemes charity shopokban is keresgélni.

Vintage ruhák között álmodozni jól lehet az Armstrongs-ban, vagy a Godiva Boutique-ban.

Egyedi tervezésű ékszerek, apróságok, printek és dekorációk között válogathatsz ajándékokat a Red Door Gallery-ben, Miss Katie Cupcake boltjában, vagy a templomból kialakított Royal Mile Market standjai között.

Egy kis varázslathoz nézz be a Royal Mile bosziboltjába, vagy igyál egy kávét az Elephant House-ban, ahol Rowling írta anno Harry történetét.

A posztban említett látványosságokhoz készítettem egy Google térképet, de csatolok egy nyomtatható, illusztrált, sétaútvonalakat bemutató Go Green! térképet is. 😉

Skóciai élménybeszámolóimat itt és itt olvashatod.

Ha kérdésed lenne, keress meg a [email protected] címen, szívesen válaszolok! 🙂

Follow my blog with Bloglovin