Nyári olvasmányok | Témázás

A Témázás legújabb körében a nyári olvasmányok kapják a főszerepet. Megnézzük, van-e különbség aközött, hogy mit olvasunk nyáron? Mit viszünk szívesen magunkkal egy nyaralásra? És mesélünk arról is, mik voltak a legemlékezetesebb nyári olvasmányaink.

Sokan csak ilyenkor érnek rá annyira lelazítani, hogy belemélyedjenek egy könyvbe és elmeneküljenek egy kicsit a hétköznapok elől. Akár a Balaton partján, akár a kert végében elbújva, az erkélyen, vagy egy hűvösebb szobában, kell ilyenkor a kikapcsolódás. Ehhez az időszakhoz ajánlok most én is olvasnivalót a kedvenceim közül:

Utazás könyvekkel

Ha nincs is lehetőségünk világkörüli útra indulni, még mindig szuper alternatívát jelenthetnek az útikönyvek. Szabó Magda szerintem ebben is verhetetlen, a Hullámok kergetése és a Zeusz küszöbén is egyaránt olyan inspiráló beszámolókkal van tele, amitől átélhetjük az utazás fáradalmait és a nyár esszenciáját. Hasonlóan nagy hatással volt rám Cheryl Strayed 100 mérföldön és három hónapon át tartó zarándoklatáról szóló leírása, a Vadon. Liz Gilbert könyvét, az Ízek imák szerelmeket talán be sem kell mutatnom, de van egy regénye is, ami igazán egzotikus, messzi tájakra repít, A lélek botanikája, ami nekem hatalmas meglepetés volt. Ilyenek Isabel Allende Chilében játszódó történetei is, a Maya naplója, vagy a Lelkem Ines, amiben egy olyan elzárt, távoli kultúrát ismerhetünk meg, amiről ritkán olvashatunk. Az Eufória pedig Új-Guinea szigetét mutatja be a 30-as években, meg a felfedezés örömét, a sokszínűséget, a kultúrák közötti összefüggéseket és különbségeket.

▽▴▽

Itáliai nyár

Ha már elvágyódás, akkor egyértelműen Olaszország hozza nekem legjobban a nyári hangulatot, főleg Frances Mayes Toszkánában játszódó könyvei. Mégis, hiába a nevem, a gimis olasz tanulás, és az itt töltött nyaralások, rájöttem, hogy lenne mit bepótolnom az olasz irodalomból. Ferrante, Baricco, Eco, Paolo Giordano, szívesen fogadok én is ajánlásokat! Eddig főleg amerikaiak szemszögéből olvastam az itáliai életérzésről, bár magyarok is írtak erről szépszámmal (nem csak az én Szabó Magdám) 😛 de Szerb Antal és Márai is például, vagy Wesselényi Polixéna (akire a legkíváncsibb vagyok).

▽▴▽

Antik hősnők

A nyárhoz illenek legjobban az antik világot bemutató történetek is. Na nem feltétlenül a görög regék és mondák, vagy Homérosz eposzai, (bár senkit nem beszélnék le róla), hanem ezeknek az új keletű feldolgozásai. A tavalyi nyár legnagyobb kedvence nálam Madeline Millertől a Kirké volt. Nimfák, olimposziak, titánok – olyan finoman szövi egybe az antik világ alakjait rengeteg érzéssel és esendően emberi gondolatokkal, hogy le sem lehetett tenni. Az írónő előző könyve, az Akhilleusz ​dala szintén sokaknak hatalmas kedvence. Nekem évekkel ezelőtt nagyon tetszettek Tormay Cécile novellái a Korinthoszi szerelemben, vagy Antonia Fraser leírásai az Amazonkirálynőkben. És nem szeretném kifelejteni a közel-kelet történeteinek újragondolásait sem, mint a Galambok őrizői vagy a Vörös sátor.

▽▴▽

Dél bátor leányai

A kánikula és hőség mellé persze jár néhány pohár jól behűtött limonádé és a híres amerikai Dél vendégszeretete is. Bódító magnóliaillattal, az egymásnak kezet nyújtó vén tölgyfasorok ágain lengedező spanyolmohával, és a büszkén magasodó, hatalmas udvarházak pompájával, amik sötét titkokat őriznek a rabszolgatartás rémtetteiről. Az igazi klasszikusnak számító Elfújta a szél vagy a Ne bántsátok a feketerigót! kihagyhatatlan ebben a témában, nekem nagy kedvencem még A Segítség és Sue Monk Kidd könyvei is, A ​méhek titkos élete és a Szárnyak ​nélkül szabadon. De az igazi rabszolgapoklot és az ebből való szabadulni vágyást leghatásosabban A föld alatti vasút mutatja be.

▽▴▽

Persze lehet, hogy ilyenkor csak egy könnyedebb vízparti olvasmányra vágysz. Romantikára, kalandokra, vagy izgalmas rejtélyek megoldására. Nézz be mindenképp a többiekhez is, és gyűjts még jobbnál-jobb nyári papucslistás ötleteket Tőlük is! 🙂

A Témázás résztvevői:

Babó Buca * Dóri * Nita * PuPilla * Readinspo * Sister

▽▴▽

Hasonló posztok:

Top5 könyv vízpartra

Top5 | Utazás könyvekkel

Top5 | Dél bátor leányai

Moly.hu Polc:

Nyári Kedvencek

☀️