Téli kedvencek | 2018

Mintha az ünnepekre készülődős december és az új tervekkel teli január-február nem is ugyanahhoz az évszakhoz tartozna! 🙂 Ki emlékszik már a karácsonyra? Olyan gyorsan eltelt. Szilveszter óta pedig már csak előre tekintünk és az újévi ötletek foglalják le a gondolatainkat… min változtassunk, hová utazzunk, mivel foglalkozzunk és közben egyre jobban várjuk a tavaszt. Én azért hálás vagyok a Télnek a csípős hidegért, a puha hótakaróért, a letehetetlen könyvekért, az izgalmas sorozatokért és a felejthetetlen élményekért:

KÖNYVEK:

♥ Sarah Perry: Az essexi kígyó

Melyik könyvmoly ne akarná olvasni ezt a gyönyörű borítójú, agyondicsért könyvet? Anglia, 19. század, az emberi kapcsolatok egyszerű bonyolultsága és a vidéki táj dicsérete… A tölgyesek mellett vezető, gyomos csapásokon tett hosszú séták, a szürke égbolt, a közelben csiripelő rigók, a lápos-kavicsos essexi tengerpart és a sós levegő – ezektől az apró dolgoktól lesz utánozhatatlan a történet hangulata. Nálam betalált.

♥ Jeanette Winterson: A szenvedély

Az álmok és a mesék egymásba szövődnek ebben a titokzatos városban. Az álarcok és labirintusok városában, ahol minden változik, és ahol az egyenesen előre nem létezik. A városban, amit víz vesz körül, és ahol “átvágni csak ott lehet, ahol a macska megy, lehetetlen réseken át, sarkokon befordulva, melyek látszólag ellenkező irányba visznek.”
Pont ilyen tünékeny és kanyargós utakon vezet a történet is, ahogy próbálja megtalálni a vékony határvonalat szenvedély és rögeszme közt – a napóleoni háborúk árnyékában.

♥ Joseph Boyden: Az orenda

Észak-Amerika vadonjának őslakosai, kegyetlen törzsi bosszúk és a nyugati fegyverek megjelenése… Elképesztően hatásos, de annyira erőszakos történet, hogy először minden fejezet után szünetet kellett tartanom, hogy megemésszem az olvasottakat. Aztán a felétől már letehetetlen volt. Sokkal hitelesebbnek tűnik, mint az általam eddig olvasott könyvek hasonló témában.

♥ Alice Hoffman: The Ice Queen

Minden évszakra kell egy Hoffman – az egyik új célom, hogy lassan bepótoljam az eddig megjelent angol nyelvű könyveit. Szeretem a líraiságát és párhuzamait a mesékkel – a legtöbb kedvencemről ezt mondanám… – , ebben a regényben a hideg és zárkózott könyvtárosnénit, a villámokat, a mindent átható piros szín árnyalatait, a pillangók szárnyának apró rezdüléseit, a kínzó hőséget és persze a narancsokat. 😉

♥ Amiket ugyan még nem olvastam végig az első betűtől az utolsóig, de maradandó élmények már most is: Esti mesék lázadó lányoknak / A budapesti úrinő magánélete / Für Elise

SOROZATOK/FILMEK:

This Is Us 2. évad

Már másodszor említem meg az évszakos kedvenceknél… mert ezt a sorozatot nem lehet nem szeretni! Igazi érzelmi hullámvasút – mindig jön valami még meghatóbb jelenet, mint amire fel vagy készülve. Örülök, hogy egyre többen felfedezitek!

Black Mirror 4. évad

Hatásos részek, mint mindig, de nekem most sem a legmegdöbbentőbb lett a kedvencem. 😀 Bár az izlandi jeleneteknek is járt a plusz pont, de a legjobban persze a Hang the DJ tetszett. A végén akkorát koppant! Hiába, na…

Happy Valley 1. évad

Mikor izgultam így krimin utoljára? Naná, hogy még kiabáltam is nekik! 😀 A karaktereket nagyon eltalálták, pont ahogy a helyszínt és a sztorit is. Sarah Lancashire-t pedig egyszerűen imádom. Nagyon tudnak ezek az angolok, kezdem is a 2. évadot!

♥ Sorozatokból szintén maradtak befejezetlenek, amiket azért meg kell említenem: az egyik az Alias Grace, a másik a Howards End. Mindkettő kosztümös, női sorsos-feminista történettel, és valami hihetetlenül szép képekkel!

PROGRAMOK:

♥ borkóstolós hétvégék a csajokkal – táncolás, beszélgetések, koncertek (és persze beöltözés farsangra és az Elvis partira) 😉

♥ borozós szombat esti sütisütés otthon anyával

♥ borozós társasjáték-est barátokkal

(azt hiszem érzitek már, mi volt ennek az évszaknak a fő tematikája…) 😀

♥ Kalligráfia workshop

♥ IKEA, OBI, Jysk – akár be is költözhetnénk valamelyikbe, hetente járjuk az áruházaikat… csempék, járólapok, szaniterek, textilek, lámpák, bútorok, kiegészítők… A rengeteg döntés és aggódás mellett azért nagyon boldog vagyok, hogy lassan-lassan készülünk a házikónkkal. 🙂

♥ munka utáni dumcsizós cukrászdázás a mamámmal, nagynénémmel és anyával #watertribe

♥ filmnézés újra a helyi mini-mozinkban

♥ HAVAZÁS!!! Hóbanséta, hógolyók, hóember, hóillat, hó…. (Ho-ho-ho?) Annyira vártam!

♥ hóember építés a könyvtár udvarán (csak egy pár percre lógtunk ki, becsszó…) 😛 Szegénynek semmi esélye nem lenne egy hóember szépségversenyen, de ennél nagyobb örömmel nem is készíthettük volna!

♥ esti séta a behavazott utcákon (február legvégén – meghittebb és ünnepélyesebb volt, mint a karácsony) 🙂

Az előző posztokat itt találod:

2017: Tavasz | Nyár | Ősz