Tavasz + wanderlust | Franciaország

Ki tudja, mikor és hogyan utazhatunk legközelebb? Letelt egy teljes otthonülős év, és valahogy úgy érzem magam, mint anno Reichard Piroska a századelőn – csak álmodozok, álmodozok a külföldi utazásainkról… Most tavasszal leginkább Franciaországról.

FILMEK:

Az abszolút kedvenc (újra meg újranézős) filmem a Csokoládé. Imádok elbújni ebben az eldugott francia faluban, ahol Vianne megnyitja kicsiny csokoládézóját – az elsuttogott titkok, álmok, vigaszok és kísértések menedékét. A helyet, ahonnan lassan-lassan megannyi színnel, ízzel és illattal gazdagítja a kis közösség életét. Olyan igazán franciásan keserű, édes, ösztönös, élettől lüktető és elgondolkodtató történet ez, ami megtanít arra, hogy másképp is lehet élni…

A francia gasztronómiai élvezetek köré persze több emlékezetes film is rendeződött. Azt hiszem, az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Bor, mámor, Provence, de akinek ez tetszett és boros vonalon kíváncsi lenne egy franciásabb filmre is, annak A családi birtokot ajánlanám – egy gyönyörű burgundiai szőlőültetvénnyel és igazi borkritikusokhoz illő szürcsölgetésekkel. (És persze a sorból nem maradhat ki a L’ecsó sem – nem csak rajzfilm, hanem egy óda az ínyencekhez!)

Az “amerikaiak Párizsban” szintén népszerű téma, rengeteg szuper filmet lehet találni közöttük, szerintem az Éjfélkor Párizsban például kihagyhatatlan.

Ha maguktól a franciáktól akarunk látni a francia hétköznapokról szóló filmet (a közvéleménnyel ellentétben, nem csupa lassú és megfejthetetlen művészfilmet találunk…) az Életrevalókat talán már mindenki látta, de ettől a rendezőpárostól az Eszeveszett esküvő szintén nagyon szórakoztató társadalomkritika lett. A sorozatok közül a Plan Coeur a fiatalok párkeresési útvesztőibe kalauzol, a Lupin pedig az ékszerrablások és az elit kétes ügyleteinek világába.

Nektek milyen kedvenceitek vannak, amitől szinte ott érzitek magatokat?

▽▴▽

KÖNYVEK :

Anna Gavalda verhetetlen a francia életérzés bemutatásában, csodálatra méltóan egyszerűen ragad meg szívet tépő pillanatokat és karaktereket. Most éppen az Együtt lehetnénk van soron nálam, és egyszerűen imádom. De az Édes életünk és az Életre kelni történeteivel, meg a Kis kiruccanás hangulatával is ugyanígy voltam. Mit ajánlanátok, mit olvassak tőle legközelebb?

Joanne Harris Csokoládéja naná, hogy nem csak filmben a kedvencem. A tetralógia minden egyes részénél örömmel engedtem a szél hívó szavának és merültem el a megérzések és titkok világában. Lansquenet kis falujában játszódik a Szederbor is, de az Ötnegyed narancs főszereplője is kapcsolódik egy ponton a történethez. A Partvidékiek és a Szent bolondok pedig egy másik ikonikus helyszínre kalauzol bennünket.

Hangulatos életmód könyvekből sincs hiány, az aktuális nagy felfedezésem a Legyél Te is Párizsi nő – ami arra vállalkozik, hogy megragadja, mi is az a megfoghatatlan eszencia – a „je ne sais quoi” az a bizonyos „nem is tudom, mi” -, ami senki máshoz nem hasonlíthatóvá teszi a francia nőket. Szellemes, kifinomult, ugyan kicsit sznob és mégis menthetetlenül romantikus leírások váltják benne egymást. Mireille Guiliano sorozata is megér egy pillantást, könyveiben beavat minket abba, hogy miként lehetünk boldogok és egészségesek úgy, hogy közben még az élvezeteket is halmozzuk.

▽▴▽

BAKANCSLISTA:

Párizsban ugyan már többször voltam, és nem hagyott maga után semmi hiányérzetet, láthattam mindent, amire kíváncsi voltam – Louvre, Champs-Élysées, Diadalív, a Notre Dame még igazi pompájában és persze a Shakespeare&Company -, sétálhattam a Szajna partján, vagy az Île de la Cité macskaköves utcáin, ahol Párizs született, és a Montmartre hangulatos negyedében a festők között, ücsörögtem a Sacré Coeur lépcsőin a panorámát és a turisták tömegeit nézve, és feljutottam az Eiffel torony tetejére, – na igen, meg találkoztam goromba pincérrel is -, mégis bármikor szívesen visszamennék, hogy újraéljem mindet.

Persze szebbnél szebb vidékek is várnának – Provence, Cote d’Azur, Loire, Dordogne, Bretagne, Burgundia – mindet szeretném látni! De ha most azt kellene eldöntenem, hová menjek először, Normandia partjait választanám. Etretat városát, ahol Monet festette lélegzetelállító képeit, ahol a sziklák meredek partfalai állnak ellen a tenger hullámainak és a part menti hosszú fűvel játszik szüntelenül a szél… és Giverny pici Szajna menti faluját, ahol a festő háza (és tavirózsákkal ékesített birodalma) áll.

KASTÉLYOK:

A másik nagy álmom a francia kastélyok végiglátogatása. Tavaly tavasszal, az első karanténos időszakban találtam rá a Chateau Diaries YouTube csatornára és rögtön magávalragadott Chateau de Lalande mozgalmas élete, a kastély mindig életvidám úrnőjével és az önkéntesek változatos sorával – Norvégiából, Argentínából, Belgiumból. Szívesen meglátogatnám őket, akár bed&breakfast vendégként, de még inkább kivéve a részem a munkából.

Egy BBC show szereplői nyomán egyre többen kezdik bemutatni a francia kastélyok felújításának és fenntartásának rögös útját. Nekem a másik nagy kedvencem a How To Renovate A Chateau, a Chateau Gonneville fiatal házaspárja és két kislányuk finom humorral fűszerezett videói. Az ő stílusuk áll hozzám a legközelebb, de élvezem a Chateau de la Ruche instasztoriait is végignézni a reggeli sétákról a környező erdőkön-mezőkön. És van egy vár, aminek a hétköznapjairól ugyan kevesebbet lehet tudni, de minden képét megcsodálom, és abszolút bakancslistás helyet kapott nálam, ez pedig a Chateau de la Treyne. Ugye milyen gyönyörű?

▽▴▽

STÍLUS & ÉLETMÓD:

Egyre több és több ilyen kontentgyártót kezdtem el követni, imádom a Vogue Paris és a ParisianVibe csatorna videóit, a @mydolcevita.fr oldal Laetitiajának utazásait követni, @alexandrine_ar és @emilytaubert párizsi életképeit, vagy Jeanne Damas stílusát.

Ennyi ihlet után nem is olyan nehéz egy kis francia hangulatot csempészni a mindennapokba – kezdhetünk egy croissant-nal reggelire, vagy készíthetünk sajttálat összeválogatva legfinomabb ízeket (mmm, camembert és brie). Kilátogathatunk a piacra hatalmas fonott kosárral és egy baguette-tel a hónunk alatt. Biciklizhetünk virágos ruhában a vidéki földutakon – még ha nem is egy chateau felé… Vagy ha már biztonságos lesz, majd újra olvasgathatunk verseket és az élet nagy igazságairól szóló könyveket egy kávézó teraszán. Na jó, ilyen túlzásokba azért ne essek, igaz? 😛

▽▴▽

Hasonló posztok:

Tavasz + wanderlust | Anglia // Utazás könyvekkel | Top5

Utazz Skóciába a kanapédról // Top5 brit sorozat ‘skóciás’ időben

Top5 skót insta profil // Kedvenc skót váraim | Top5

És a Témázós csapat is irodalmi úticélokat gyűjtött össze legutóbb:

Avilda · Boglinc · Deszy · Dóri · Dreamworld · Kata · Nita · PuPilla · Sister