Őszi Kedvencek | 2017

Az ősz egyértelműen a kedvenc évszakom – esővel, széllel, hulló falevelekkel, friss hideg levegővel, forró italokkal, bekuckózós olvasással… egyszóval az összes klisével! 🙂 De ami legjobb volt ebben az őszben, hogy végre (a hosszú nyári várakozás után) beindultak a kőművesmunkák a házunknál és amint vállalható állapotba kerül, már készülhettek is az ilyenvolt-ilyenlett posztokra… addig azonban jöjjenek az évszak kedvenc könyvei, sorozatai, programjai.

KÖNYVEK:

Szeptemberben végig Outlander-lázban égtem. Elolvastam a 4. kötetet, az Őszi dobszót, és annyi biztos, hogy izgalmakból nem volt hiány. Claire és Jamie egyik bajból a másikba keveredik, de a történet mostanra forrta ki magát igazán és végre összeértek a szálak. Közben rendeltem három kiegészítő könyvet is, amik közül az Outlandish Companion volt a legérdekesebb élmény, nagyon élveztem ahogyan Diana magyaráz a saját meglátásairól (még ha ez nem is sokat tett hozzá az eredeti történethez…)

Októberben Alice Hoffman volt soron: először újraolvastam az Átkozott boszorkákat, egy régi nagy kedvencemet, aztán folytattam az idén megjelent előzménykötetével, ami a híres nagynénik, Frances és Jet történetét meséli el. Egyszerűen nem tudtam betelni az írónő stílusával, így maradtam a könyveinél és még két magyarul régebben megjelent regényét is sorra kerítettem – és közben bosszankodtam egy sort, milyen szörnyűséges borítókat kaptak itthon.

(A Rules of Magicben Jet egyik nagy kedvence Emily Dickinson, nekem pedig rá kellett jönnöm, milyen hiányosságaim vannak és gyorsan bepótolni… Megjegyzés: A forró habfürdő és E.D. versei tökéletes párosítás!)

November a tündérmeséké volt.  Donald A. Mackenzie száz évvel ezelőtt, a Skót-felföldet járva lejegyzett válogatása igazi kincs, minden meséjét imádtam. A  77 – Hetvenhét novellagyűjteményből csak három tetszett igazán: a Fehér felhőn fekete holló pont olyan lírai és gyönyörűen újragondolt meseátirat volt, amire vágytam / a Három csomó egészen meglepett, fogalmam sem volt, mi lesz belőle a végére, de már az első mondatoktól érdekelt / A vasorrú bába egyszerűen zseniális – a falu boszorkájának szemszögéből. A Túlontúl és az Erdőmese pedig újra meggyőzött, hogy érdemes itthon fantasyt írni magyar tündérhagyományokra alapozva.

A mesék életmentő képességét nem szabad lebecsülni.

SOROZATOK / FILMEK:

  • Stranger Things 2. évad
    Van bárki, aki látta a sorozatot, de nem tetszett neki??? 😀 Ez jóformán elképzelhetetlen, a tavalyi és az idei év legjobbja is! (Még a heti Outlander részemről is elfeledkeztem miatta…)
  • Outlander 3. évad
    Még nincs vége, de eddig 10 pontos ez az évad is (a kedvencem pedig egyértelműen a Helwaterben játszódó rész). Gyönyörű látványvilág, érdekes történetvezetés, elképesztően igényes munka minden egyes epizód.
  • Poldark 3. évad
    Cornwalli szirtek, homokos tengerpartok, ódon udvarházak: igazi brit kosztümös hangulatfokozó. Megbízhatóan ugyanaz a színvonal, mint az előző évadokban, de rengeteg új szereplő jött, új történeteket hozva a sorozatba, számomra a Morvenna+Drake szál volt a fénypontja. 🙂
  • Anne Netflix
    Ennél megosztóbb sorozatot mostanában nem láttam… az “eredeti” sorozat nagy rajongói szinte kivétel nélkül ki nem állhatják, én viszont imádtam, bár igaz, hogy a könyvet még nem olvastam, a régebbi sorozatról pedig csak halvány emlékeim voltak. Anne ugyan néha az őrületbe kerget a kirohanásaival, de Marilla és Matthew teljesen belopta magát a szívembe. Minden elemében modern feldolgozás, művészi vágóképekkel és pörgős cselekménnyel, ahol nagy szerepet kapott a feminizmus is.
  • Victoria 2. évad
    Tökéletes őszi sorozat. 😉 A 7. epizód arról, hogyan szeretett bele a királynő Skóciába, pedig igazi ajándék volt. Külön örültem, hogy a Blair kastélyban játszódott, ahol már jártam évekkel ezelőtt és az egyik kedvenc skót váram.
  • Atypical
    Igazi feel good sorozat, ami ugyan komoly témát dolgoz fel, valódi problémákkal, de mégis könnyed marad a hangulata – tipikusan amerikai, de nagyon szerethető. Hétköznapi poénok egy autista fiúról, aki úgy dönt, hogy éppen itt az ideje, hogy becsajozzon. (Sosem gondoltam, hogy egyszer ennyit fogok hallani a pingvinek szerelmi életéről!) 😀

  • Victoria & Abdul
    Judi Dench felülmúlhatatlan, mint mindig; a film pedig szuper arányokkal dolgozik: egyszerre vicces és megható, még ha nem is számítottam ennyi humorra. Pont jókor dolgozták fel a történetüket, épp annyira aktuális és megosztó a történet témája manapság, mint Viktória korában volt.
  • A titkok kertje
    Egy borongós őszi vasárnap délután néztük meg újra anyával. Kint süvítő szél és eső, bent forró tea, puha párnák és egy örök kedvenc.

Programok:

  • hétvégi séták és barangolások az őszi napsütésben
  • faültetés a házacskánknál – a végén egy egész nyírfaerdőnk lesz!
  • szekszárdi bortúra – 5 borász, szuper hangulat, gyönyörű kilátás az utolsó helyszínről
  • #csajszombat
  • Titanic kiállítás – mert ezt nem lehetett kihagyni!
  • siófoki kiruccanás – a kihalt Petőfi sétányon a térdig érő avarban gázolni és közben a nyári emlékeken nosztalgiázni
  • Öleld meg a könyvtáradat! flashmob
  • novemberben láttam az ÖSSZES Tolna megyei könyvtárat… és olyan helyeken jártam, ahol még soha! 😀

A sorozat eddigi részei: Tavaszi kedvencek / Nyári kedvencek