Őszi kedvencek | 2020

Nemsokára a végére érünk ennek az emlékezetes (vagy inkább emberpróbáló) évnek, ami telis-tele volt paradox érzésekkel. Egyre nehezebb a pozitív dolgokra koncentrálni, de azért még így is akadt bőven olyan pillanat most ősszel is, amiért hálás vagyok. (A természet például kárpótolt minket egy gyönyörű októberrel – nem is emlékszem, mikor voltak ilyen hosszan szép színesek a levelek.) Jöjjön a szokásos összefoglaló az elmúlt három hónapról:

FILMEK / SOROZATOK :

♥ Az őszt a Yellowstone sorozattal kezdtük, ami rögtön kedvenc is lett. Az egyik oldalon Kevin Costner és egy hatalmas családi birtok – hallgatag cowboyokkal, hatalmas bölényekkel és a horizonton magasodó hegyláncokkal. A másikon a modern indián rezervátumok nyomora és a kizsákmányoló építtető cégek fenyegetései. Tökéletes mix, tökéletes őszi hangulattal – szinte érezni lehetett a csípős hideget… (Mikor befejeztük a három évadot, még nem volt kedvünk semmi másba belekezdeni, de a Suttogó pont jól illett az élmény meghosszabbításához.)

♥ A legzseniálisabb sorozat viszont, amit most láttunk, a Queen’s Gambit volt. Nem véletlenül van oda érte mindenki! 😀 Pont jókor jött ebben a társasozós időszakban, és akinek ez nem hozza meg a kedvét a sakkhoz, annak semmi. De ha nem a sakk miatt, azért akkor is megéri belenézni, mert egy igazán kivételes lányról szól, aki nem arról akar híres lenni, hogy női sakkozó… hanem, hogy ő a legjobb sakkozó!

♥ Filmeket is néztünk, főleg regény feldolgozásokat. A legnagyobb meglepetés közülük a Tulipánláz volt. Sokkal több mélységet és érdekességet rejtett ez a történet mint gondoltam – a tulipánhagymák elterjedéséről és a szereplők közötti kapcsolatokról. Ráadásul a díszletek annyira toppon voltak, hogy indulnék is Amszterdamba… már ha lehetne utazni. :’D Az új netflixes Manderley-ház asszonya is jól sikerült, nekem kivételesen jobban tetszett így, mint anno könyvben. (A kulisszák mögötti videókat is érdemes meglesni mellé.) 😉 A Possession viszont a kedvenc olvasmányaim közé tartozik (Mindenem címen itt is ajánlottam), de eddig nem tudtam, hogy van feldolgozása! Ráadásul olyan, ami gyönyörűen visszaadja a borongós-lírai hangulatát.

♥ Egy kis időt eltöltöttünk két viktoriánus nyomozónő mellett is, Enola Holmes kisasszonyt azóta is emlegetjük – bár kicsit idétlen, de aranyos a története és tetszett a végső üzenete is (meg ez a kezdeményezés). A másikuk pedig Miss Scarlet volt, hasonlóan feminista sztorival és pörgős cselekménnyel.

♥ Az ősszel kötelező skóciai tétel az Outlaw King lett. 😛 A film a (Rettenthetetlen) Wallace utáni helyzetet mutatja be. Robert the Bruce nem egy szimpatikus történelmi alak a skótok szemében, itt mégis próbálnak neki igazságot szolgáltatni. (Sose gondoltam, hogy Chris Pine hiteles lehet a szépfiú fejével egy történelmi filmben, de sikerült neki. A legjobb mégis Florence Pugh Elizabeth szerepében.)

♥ Szemfelnyitós dokumentumfilmek is voltak a várólistánkon, amit mindenkinek érdemes lenne látnia! A Social Dilemma abba enged bepillantást, hogyan manipulálnak minket a közösségi oldalak algoritmusai, hogyan építették fel őket a pszichológiát felhasználva kereskedelmi célokra. Hiába vagyunk vele tisztában, azért ijesztő látni a hatásait. David Attenborough (Egy élet a bolygónkon) pedig azt mutatta meg, milyen gyorsan változott meg a világ csak az ő élete alatt, és mit lehetne tenni, hogy még megakadályozzuk azt a katasztrófát, ami felé tart… Tele letaglózó képekkel és adatokkal. Ha már láttátok, ajánljátok minél több embernek! 😉

♥ Az Interstellar óta pedig folytattuk az űrös filmek sorát is – Ad Astra, Passengers, Gravity, és még mindig tart a Jóbarátok-maratonunk! ♥

▽▴▽

KÖNYVEK :

Alice Hoffman: Magic Lessons – egészen váratlan öröm volt, hogy az idei őszre is jutott egy történet az Owens lányokról! Méghozzá magáról Maria Owensről, az Átkozott boszorkákból ismert Sally és Gillian híres ősanyjáról, aki elindította a családi átkot. Most végre megtudhatjuk, honnan indult és hogyan került az Újvilágba. Ki volt az a férfi, aki elárulta? Hogyan jutott bitófára és mi történt mindezek után? Hogyan lett vége a híres salemi boszorkánytárgyalásoknak? Na és mikor épült a Magnólia utcai ház? ♥ Ennél jobban nem is lehetne szeretni ezt a történetet!

Stacey Halls: Familiárisok – szintén kedvenc lett az angliai Pendle-domb boszorkányperéről szóló történet is nálam. A regényt megtörtént események és valós történelmi személyek inspirálták, a szerző, Stacey Halls a környéken nőtt fel és gyerekkora óta ismerte a legendákat, de csak egy Gawthorpe Hall-ban tett látogatás folyamán – amikor megtudta, hogy akkor éppen egy 17 éves lány volt a hatalmas udvarház úrnője – született meg benne az ötlet, hogy életre kelti a történetüket. Szerintem igazán méltó emléket állított nekik.

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos – első Atwood regényem, bár A szolgálólány meséjét és az Alias Grace-t is nagyon szerettem sorozatban. Érdekes koncepció ez a könyv a könyvben forma. Egyik részről egy kanadai családtörténet, a középpontban két nővérrel és egy gyáros-dinasztia hanyatlásával – annak avitt, viktoriánus pompájával, dekadenciájával, melankolikus nosztalgiát sugárzó légkörével. A másik része csupa távoli bolygót idéz, űrhajókat a jövőből, ahol minden csillog-villog, aszteroidákat, ahol szörnyek kószálnak, és ahol topázszemű opálbőrű leányzók laknak. Tetszett, ahogy a különböző narratívák és nézőpontok folyamatosan reflektáltak egymásra, összeszőve a titkokat és elhallgatásokat. Szerintem tökéletesen mutatja be, hogyan lehet sci-fibe/fantasybe burkolni társadalmi problémákat – más perspektívát adni nekik és így jobban megérteni őket.

▽▴▽

PROGRAMOK :

♥ Amellett, hogy igazi lelassulós ősz lett belőle a végére, azért rengeteg séta és erdei kirándulás színesítette. Folytattuk a geoládák felfedezését is Pécs közelében hétről-hétre.

♥ A legeslegjobb egy napfényes csütörtök volt, amikor a Jakab-hegyen keresztül újra elzarándokoltunk a Zsongor-kőhöz, a legeslegszebb kilátóhoz a Mecsek oldalában. Tovább mentünk most a Babás szerkövekhez is, lemerészkedve a sziklás ösvényeken, és addig élveztük a gyönyörű naplementét, hogy végül teljes sötétségben tettük meg a visszafele vezető utunk utolsó szakaszát. Felejthetetlen élmény lett! (Csak egy kicsit aggódtam… csak egy egészen kicsit.) :’D

♥ Szombat délelőtti csavargások – beülős kávézásokkal és sétálásokkal a Sugo parton

♥ Végre vezetek! És jobban imádom, mint gondoltam volna 😛

♥ Főzőcskézések, sütisütések, új receptek próbálgatása – szilvás galette, utána pedig a körtés-túrós verziónk, répatorta, igazi skót shortbread újra és újra, kis citromos csillagocskák és a régi kedvencek a szülinaposoknak – sacher, képviselőfánk, négerkocka 😛 nyamnyamm

♥ Az utóbbi hetekben pedig a korán sötétedős városi séták – akár szitáló esőben is ♥ főleg amikor visszacsillog a nedves aszfalton a lámpák fénye a lehullott levelek között… (Ó igen, és persze közben a macskaszelídítések) 😉

▽▴▽

A sorozat eddigi részei:

2020: Tél / Tavasz / Nyár

2019: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2018: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2017: Tavasz / Nyár / Ősz