Top5 | Társasjátékok

Ti is észrevettétek, hogy a társasozás mintha évről évre egyre népszerűbbé válna? Már nem csak a gyerekek kiváltsága és kedvelt időtöltése, de egyre szélesebb a kínálat az olyan játékokból, amiket felnőtt fejjel is szívesen előveszünk – akár családi körben az otthon töltött estéken, akár barátokkal kikapcsolódásként. Jöjjenek az én kedvenceim:

Concept

A legjobb választás, ha nagy társaság gyűlt össze (főleg, ha nem ismeri még mindenki egymást, vagy introvertáltak is vannak a csapatban). A mindenki által ismert örök klasszikus Activity-vel szemben itt nem kell szerepelni! (És ez hatalmas megkönnyebbülés volt nekem 😛 mert annak a mutogatós feladatai évekre elvették a kedvem mindenféle társasozástól…) A Conceptnél ikonokkal-képekkel-ábrákkal kell rávezetni a többieket a megoldásra. Készüljetek föl elképesztő asszociációkra – hihetetlen mi mindent ki lehet így találni – végig pörgős, szuper hangulatteremtő partijáték lesz.

Játékidő: 60 perc · Játékosok száma: bármennyi 😉

▽▴▽

Skye szigete

Persze, hogy Skócia miatt figyeltem föl rá 😛 de nem csak emiatt lett kedvenc és került fel erre a listára. Klánfőnökként építhetjük a saját birodalmunkat/szigetünket, de egymással kereskedve szerezhetünk csak földeket – tele birkákkal, titkos whisky lerakatokkal, zöldellő dombokkal, mezőkkel, vad sziklaormokkal és kristálytiszta vizű tavakkal – és így tölthetjük föl a vár kincseskamráit is, ami a végén még fontos lesz. Carcassonne-hoz hasonló társas, csak egy kicsit összetettebb, komplexebb, több lépésből áll egy kör, több mindenre kell figyelni. Éppen ezért rengetegszer újrajátszható, mindig változnak a célok is, amik alapján építkezünk.

Játékidő: 40 perc · Játékosok száma: 2–4

▽▴▽

Scotland Yard

Nyomozós, térképes, stratégiai játék. London utcáin keresztül menekül Mr.X, de csak pár lépéssel jár előttünk és nekünk el kell kapnunk metrón, buszon, vagy taxival üldözve. De az is lehet, hogy mi menekülünk és próbálunk túljárni a nyomozók és a bobbyk eszén, akik végig a nyomunkban vannak, hogy lefüleljenek. Ha az egyik detektívnek sikerül a láthatatlan Mr.X-szel egy ponton összetalálkoznia, akkor a nyomozók nyertek. Ellenben, ha Mr.X észrevétlen marad addig, amíg a detektívek az összes utazási jegyüket felhasználják, akkor ő nyert. Emlékeztek még a régi Police 07-re? Na, ez pontosan ugyanaz, és még mindig izgalmas. 😉

Játékidő: 30 perc · Játékosok száma: 2–4

▽▴▽

Théba

Kedvelem azokat a társasokat, amik az élményen kívül próbálnak adni egy kicsit többet is – például bemutatva egy-egy kultúrát, amiből még tanulni is lehet akár – de játékosan, nem kvíz szerűen megizzasztva. A Théba egy régészeti társasjáték, ami ennek a feltételnek tökéletesen megfelel, ötletes a koncepciója, egészen összetett, taktikai, mégis számít benne a szerencse faktor is. A játékosok kutatók bőrébe bújnak, utaznak a világ régészetileg fontos pontjai között, ásatásokat végeznek, leleteket tárnak fel, amelyeket kiállításokon mutatnak be, és egyre több ismeretet gyűjtenek az egyes területekről. Azonban tervezést is igényel a régészek élete, mert a játék során végrehajtott tevékenységek – legyen az akár utazás, akár ásatás – időbe kerülnek, és néha az ember nem jó helyen keresgél és csak port talál a régészeti helyszínén.

Játékidő: 60 perc · Játékosok száma: 2–4

▽▴▽

Aranyásók – Párbaj

A felsorolásból nem maradhat ki egy kártyajáték, ami bármikor a táskába dobható, akár nyaraláskor, utazáskor, kiránduláskor is. Ehhez az egyik kedvencem, a csak ketten játszható Aranyásók Párbaj, amiben néhány lapból egész labirintusokat lehet építeni, mint bányák mélyén élő törpök, akik földalatti járatok és alagutak ásásával igyekeznek eljutni az aranyrögökhöz. De néha beomlanak a járatok, eltörik a csákányuk, vagy trollok követelik a nehezen megszerzett kincsünket. (Az alap, többen játszható paklit csak egyszer próbáltam, de az is szuper választás, és könnyen beszerezhető.) A gonoszkodós lapokat mi nem nagyon szoktuk használni… 😛 de az biztos, hogy visz egy kis izgalmat a játékba.

Játékidő: 15-20 perc · Játékosok száma: 2

▽▴▽

Nektek mik a kedvenceitek? 🙂