Cosplay gyorstalpaló

Ezt a posztot azoknak szánom, akik még nem ismerik a cosplay világát, de kíváncsiak rá. Miről szól, hol lehet vele találkozni, hogyan lehet a közösség tagjává válni? És egy kicsit mesélek arról is, nekem mit jelent.

Mi az a cosplay?

Kezdjük a legelején. 🙂 A cosplay definíciója szerint a “costume play” kifejezés rövidített verziója, “az előadó-művészet olyan formája, ahol a résztvevők jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy filmszereplőt, képregényhőst, rajzfilmfigurát megjeleníteni.” A cosplay azonban minden résztvevőjének mást jelent. Vannak, akik ezzel mutatják ki egy karakter iránti rajongásukat, amikor conokra (összejövetelekre) mennek. Mások a ruhakészítésben élik ki a kreativitásukat, minél profibb technikákat próbálnak ki, hogy tökéletesen hasonlítsanak az eredeti karakterre – nekik hatalmas lehetőséget jelentenek a conok, ahol meg tudják mutatni a képességeiket és akár brand-et építhetnek belőle (egyéni megrendeléseket vállalnak, személyre szabott ruhákat, kiegészítőket, formázott parókákat árulnak). A többségnek azonban a cosplay egyszerűen lehetőséget biztosít arra, hogy olyanok között legyen, akikkel hasonló az érdeklődése.

Sokféle cosplay létezik az egészen egyszerűektől kezdve a bonyolult, részletgazdag jelmezekig. A legtöbb cosplayer maga készíti el a jelmezét a fellelhető referenciaképek (hivatalos képek a karakterről) alapján. Egy cosplay célja, hogy minél pontosabban tükrözze az adott karaktert. A jelmezkészítés során sok időt szánnak a részletekre és a kivitelezés minőségére, hiszen egy cosplayer tehetségét leginkább azzal mérik, hogy milyen minőségben sikerült azt elkészíteni.

Mindenkinek szüksége van ilyen kreativitásra, amikor egy másik szerepet vehet fel, ami a hétköznapi életbe nem feltétlenül férne bele. Így tét nélkül lehet szerepeket kipróbálni, és ezek közül kiválasztani a hozzánk leginkább passzolót. Plusz önbizalmat adhat belebújni egy kedvelt karakter bőrébe, pont mint gyerekként farsangkor. Szerintem fontos, hogy bennünk maradjon felnőttkorban is ez a játékosság. Erre ad lehetőséget a cosplay.

Az én cosplay történetem:

Néhány évvel ezelőtt egy barátnőm csalt el egy vidéki conra és itt találkoztam először a Gyűrűk Ura és a Trónok harca cosplay clubok tagjaival. Elképesztően profi volt a megjelenésük és miközben készítettem róluk egy fotósorozatot, egyre-egyre szimpatikusabbak is lettek. Csak arra tudtam gondolni, hogy “közéjük szeretnék tartozni”! 🙂

 A Cosplayers of Ice and Fire akkor még csak egy hónapja alakult és én voltam az első, aki új karakternek jelentkezett. Lyanna Stark alakja számomra az egyik legérdekesebb szál volt a Trónok Harca olvasásakor, imádtam a hozzá kapcsolódó motívumokat: farkasok, téli rózsákból font koszorú, a zord Észak, kérdés sem volt, hogy az ő bőrébe szeretnék bújni. Egy hónapon belül készítettem hozzá jelmezt és elmentem az egyik nagy budapesti conra, hogy megmutassam magam a csapatnak. Ma már fel nem venném azt a ruhát és nem tudom, hogy lehetett benne akkora szerencsém, de elfogadták a jelentkezésem és csatlakozhattam. Nem tudok nekik elég hálás lenni a megszavazott bizalomért. A beszélgetéseink alapján pedig kezdtek körvonalazódni bennem a cosplay világának íratlan szabályai és nekiálltam egy új jelmeznek, ami már jobban illett a sorozat látványvilágába is. Lyannaról akkor még csak fanartokat lehetett találni, hivatalos képet nem, így a sorozat jelmeztervezőjének többi északi/deresi ruháját vettem alapul: hideg kék és szürke színekkel, prémgallérral, egyszerű szabásmintákkal, a Stark ház címerével díszített kiegészítőkkel.

Egy évvel később, ugyanazon a vidéki rendezvényen, ahol először találkoztunk, kiderült, hogy a Gyűrűk Ura Cosplay Clubnak már nincs Arwene. Nekem ez a tündelány volt mindig is az álomkarakterem, de a váratlan lehetőség elsőre túl nagy kihívásnak tűnt. Nem voltam biztos, hogy képes vagyok megfelelni az elvárásoknak, de a csapattagok rengeteget bátorítottak már akkor is, és fél éven belül elkészült az Arwen cosplayem. Boldogabb nem is lehettem volna! 😀

Nekem a cosplay a csapataimat jelenti. A barátokat, akikre itt találtam. Bár folyamatosan vannak új jelmezötleteim, (szerepek, amikkel azonosulok; jelmezek, amiket szeretnék felpróbálni), a közös pultozások, fotózások, belsős poénok jelentik az igazi élményt. Az életemnek ez csak egy kis része, hobbi és szórakozás, de becsülöm azokat, akik ennél több/jobb célokra is fel tudják használni.

cosplay ötleteim az elkövetkezendő conokra

 Hol lehet cosplayerekkel találkozni?

MondoCon

A legnagyobb hazai cosplayer találkozó. Évente négyszer kerül megrendezésre, minden évszakban egy hétvégén, a Hungexpo területén. A jelmezötletek forrásait itt leginkább animék, mangák alkotják, de egész sokan képviselik a nyugati képregények, marvel filmek, fantasy, scifi, tv-sorozatok, videójátékok karaktereit is.

PlayIT

Elsősorban gamereknek kitalált rendezvény, de egyre több cosplayer is részt vesz. Évente kétszer – tavasszal és ősszel – szervezik Budapesten (szintén a Hungexpo területén) és több vidéki nagyvárosban is. A látogatók kipróbálhatják a legújabb videójátékokat, kütyüket, a Cosplay Village-ben megnézhetik a nagyobb hazai cosplay csapatok standjait, előadásokat hallhatnak tőlük és változatos interaktív programokon is részt vehetnek.

Több kisebb budapesti rendezvény is létezik, filmpremiereken is gyakran látni cosplayereket, vagy a csapatok saját rendezésű programjain (mint a Középfölde Fesztivál), illetve pár vidéki városban. Ezekről leginkább Facebookon lehet értesülni.

(U.i.: A cosplayes világ hihetetlenül sokszínű, és én csak egy kis szeletét ismerem. Remélem, ha a témában jártas olvasói is voltak a posztnak, megértik, hogy ez nem egy teljes körű bemutató, csak egy kis betekintés. Szerintem nem gond, ha nem mindenki profi, csak lelkes rajongó. Legyünk egy kicsit megértőbbek egymással!)