Várnézőben | Hollókő

A várak iránti rajongásom kifejezéseként szeretnék egy sorozatot indítani, az első résznek pedig legújabb kedvencemet, Hollókő várát választottam. 

A vár keletkezésének eredetmondája szerint élt valaha a környéken egy András nevű nagyúr, a híres Kacsics-família tagja. András elrabolta a szomszéd földbirtokos szépséges feleségét, és az akkor épülő vár egyik szobájába záratta. A kőművesek még dolgoztak az erődítményen, de hiába rakták fel az asszony börtönének falait nap mint nap, a kövek reggelre mindig eltűntek. A szépasszonynak ugyanis boszorkány volt a dajkája, akinek közbenjárására az ördögfiókák éjjelente holló képében elhordták az építőköveket, s tették ezt mindaddig, amíg az asszony ki nem szabadult. A legenda szerint ezekről a hollókról kapta nevét a vár.

A meredek szikla csúcsára épített Hollókői vár hasonlít leginkább az eddig látott itthoni romok közül az angliai várakra. Vaskos kőfalak, aprócska várudvar, falépcsők, lőrések közt süvítő szél… Felépítése olyan, akár egy csigaház, aminek központja az ötszögletű öregtorony. A kilátás elképesztően gyönyörű a környék erdővel borított hegyvidékére. (Tiszta időben észak felé állítólag egészen az Alacsony-Tátráig is ellátni.)

A szépen felújított vár helyreállítása 1966-ban kezdődött, majd 1996-ban adták át, és nyitották meg a kiránduló közönség előtt. Úgy hallottuk, még idén további helyreállítását tervezik, amin egy kicsit aggódok, mert ahogy most látható nekem nagyon tetszik. Szürke kövek, fekete palatetők, ízléses és egyszerű berendezés – csak amennyi szükséges, hogy a látogatók elképzelhessék, milyen lehetett itt az élet, de megmaradjon a rom elhagyatott-nosztalgikus hangulata.

Néhány praktikus információ:

  • parkolás: a turisztikai központ előtt, 16 óráig fizetős
  • Az odavezető ösvényen sehol nincs irányadó tábla, és az ember el se akarja hinni, hogy jó úton jár. Fel a dombra, aztán jobbra a fák között, és pár percen belül ott is vagy!
  • jegyár: 900 Ft
  • nyitva tartás: nyáron 10-18 óráig
  • Hollókői vár honlapja
  • A falut külön sétajeggyel lehet megnézni (mi ezt most kihagytuk)