Kirándulások a környéken | Pécs

Úgy tűnik, három év után ez volt az utolsó pécsi tavaszunk, így ezzel a poszttal szeretnék most búcsúzni a Mecsektől. Dombjait-völgyeit jó párszor bebarangoltuk az elmúlt időben. Előtte sose gondoltam volna, hogy egyszer ezeket az erdőket fogom a legszebbnek és legváltozatosabbnak tartani. Bármerre is indulunk, egy-egy kanyarulattal arrébb már egészen más arcát mutatja – bükkös, tölgyes, vagy fenyvesekkel benőtt – akár egyetlen séta alatt többet is láthatsz. Nem egész napos túrákat ajánlok, csak ötleteket szeretnék adni, ha idelátogattok, hol érdemes tenni egy szuper délutáni kört. És persze megmutatni, nekünk mik lettek a kedvenc helyeink.

TV-torony & Tubes

A TV-torony egyértelműen Pécs jelképe. 197 m magasságával egyenesen Magyarország legmagasabb épülete. És ha már egyszer feljöttetek ide, a város tetejére körülnézni, ne hagyjátok ki a parkoló mellett induló séta útvonalat se a Kis-Tubes és a János kilátó felé!

Kényelmes, apró kavicsos ösvény emelkedik lassan a fenyőligetek közt. A sorompóval lezárt kezdetét el se lehet téveszteni, utána pedig csak követni kell végig egyenesen a kilátókig. Vagy választhatjuk az innen elágazó Rotary-körsétányt is, ami a Tubesek csúcsait kerüli meg. Innen is, onnan is gyönyörű panoráma nyílik a környező dombokra. Nekem ez a táj szinte mediterrán hangulatú – mészkősziklákkal pettyezett, karsztbokorerdős lejtők, és köves makadámutak – szerintem kihagyhatatlan jellegzetessége Pécsnek.

↟ ↟ ↟

Flóra-pihenő & Kantavár

Az Állatkerttől nem messze, kicsivel a TV-torony alatt lehet leparkolni egy másik szuper kiindulási pontnál, a Dömörkapunál. Van itt kisvonat (de tényleg egészen kicsi, ne gemenci méretekre gondoljatok) és a régi vidámpark egy-két megmaradt romja. És persze a legnépszerűbb fotózkodós kilátó, a Flóra-pihenő – a híres hintával! De mivel ehhez még 5 perc séta se kell a parkolóból, ezért itt szeretném megemlíteni a mi egyik kedvenc helyünket, ahova szintén innen lehet eljutni – a Kantavár romjait!

Odafele alig-alig ereszkedő ösvényen lehet elsétálni először a Kis-rétig (áthaladva a valaha volt sípálya lejtőin keresztbe), aztán jön egy kisebb domb és el is érünk a szabályos kúp alakú hegyen található Kantavár romjaihoz. Ide viszont csak egy meredek partfalon gyökerekbe kapaszkodva lehet feljutni. Az igaz, hogy alig lehet kivenni egy-két kőmaradványt a fák között, mégis van valami titokzatos romantikája a helynek, ami nekem nagyon tetszik. Építésének időpontja és építtetője sem ismert, a helyi legenda szerint egy rablólovag vára volt. Nem messze található egy szép forrásmező és egy elhagyatott kőfejtő is. Visszafele eleinte egyszerűen csak ugyanezt az utat tettük meg, de közben felfedeztünk egy kalandosabb lehetőséget is. Le egészen a Lámpás-völgybe a patak mellett, aztán egy jókora hegymászással vissza a Dömörkapuig. Kicsi könnyítésként el lehet kanyarodni félúton a piros kereszttel jelzett ösvényre – így a hegymászás felét is meg lehet spórolni 😛

↟ ↟ ↟

Égervölgy & Zsongorkő

Égervölgy önmagában is az egyik első kedvenc helyem lett Pécsen, ha csak egy kisebb sétára volt időnk, akkor általában ide jöttünk. Oda-vissza fel a platónkra vagy egy körrel a Noé bárkája felé – ami rejtélyes módon közben vagy leégett vagy eltávolították… (Nem tudja esetleg valaki, mi történhetett vele?) De innen indul az egyik nagyobb túránk is – a legeslegkedvencebb őszi kirándulásaink helyszíne, ahonnan sötétedésben szoktunk visszaérni – fel a Jakab-hegyre és még tovább a híres-neves Zsongorkőhöz.

A hegy tetején áll egy nemrég felújított kilátó, ahonnan azóta mégse lehet nézelődni, de a mellette fekvő látványos kolostorromok engem teljes mértékben kárpótolnak. 🙂 Innen pedig már nincs messze a Zsongorkő se, a hegy oldalából kiszögellő sziklakilátó, ami szerintem a Mecsek büszkesége. A panoráma lélegzetelállító és egyben leírhatatlan. A védett vörös homokkő alakzat nevét a legenda szerint egy Zsongor nevű fiatalemberről kapta, aki kedvesével együtt inkább a mélybe vetette magát az őket üldöző török csapatok elől, mintsem a fogságot válassza. Nem szabad kihagyni a túrából a közeli Babás szerköveket se, aztán jöhet a visszaút a domb oldalában kanyargó – piros háromszöggel jelölt – ösvényen. Mi itt a naplementében gyönyörködve mindig úgy elszámoljuk magunkat, hogy a visszafele vezető út végét már sötétben szoktuk megtenni. 😀 De az Égervölgyi kilátó közelébe jutva már gyorsan le lehet jutni a parkolóig, csak vigyázzatok a köveken! 😉

↟ ↟ ↟

Remeterét

Pécs nyugati oldalán, az abaligeti út mellett az egyik szuper kiindulópont kirándulásokhoz a Remeterét tisztása. Talán kicsit kevésbé látványos, mint az előző helyszínek, de könnyed kikapcsolódáshoz pont jó sétákat lehet innen tenni. Erdei játszótérrel, asztalokkal-padokkal, esőbeállóval felszerelt turistaút-csomópont. Az egyik ösvény a Sós-hegyi kilátóhoz vezet. A terméskőből épült zömök, négyszögletes torony fából ácsolt felső szintjéről szép kilátás nyílik a Misina-Tubes vonulatra és a városra. Vagy választhatjuk a Büdös-kúti források és barlangok felé vezető sétautat, ami nagyjából szintet tartva halad egy gyönyörű – pavilonos 😉 – és mégis kevéssé forgalmas pihenőhely felé. Bár a neve nem éppen hívogató, a legendája nekem nagy kedvencem: állítólag a Mecseknek ebben az eldugott zugában tanyázott egy hétfejű sárkány, az éjszakáit pedig abban a barlangban töltötte, amelyből a forrás bugyogott elő. Egyébként a völgyben levő források vize egyáltalán nem büdös. 😛

A Remeterétre visszatérve sétálhatunk még egyet a Pro silva tanösvényen is – ez talán gyerekekkel a legérdekesebb. A természet közeli erdőgazdálkodás jelentőségét bemutató útvonal állomásainál érdekes dolgokra derül fény az erdő életéről, a benne előforduló növény- és állatfajokról, megtudhatjuk, hogy miért fontos a holtfa, vagy hogy mi a baj a vágásos erdőgazdálkodással. Ráadásul egy elképesztő medvehagymás völgyön vezet keresztül!

↟ ↟ ↟

Melegmányi-völgy & Árpádtető

Pécs keleti végében pedig a másik kiindulópontunk az Árpádtető. Itt található a Mecsextrém is – parkolójából az Erzsébet út betonozott szalagján szoktunk végigsétálni a magasban, amikor minden más lehetőség túl sárosnak ígérkezik. 😛 Kicsit arrébb, a Tripammer-fánál megállva viszont a Mecsek egyik leghangulatosabb, vízesésekkel tarkított túraútvonala indul le a Melegmányi-völgybe. Tavasszal itt is medvehagyma tengeren vezet át az ösvény, ami még különlegesebbé teszi az élményt. 🙂 De a fő látnivaló természetesen a Gyűrűk Urába illő, mésztufalépcsőkön fátyolszerűen leomló vízesés. A hirtelen patakká bővülő forrásvíz átbukva a faágakon-gyökereken megalkotja a szépséges mésztufagátakat, lépcsőket, és apró tavacskákat. Bár nekem egyértelműen ez tetszik jobban, mégsem ez a Mecsek legmagasabb vízesése, azt a címet a kb. 2 méter magas sziklalépcsőről lezúduló Ágnes-vízesés kapta, ami szintén a közelben található. A varázslatos hangulatú völgyet rengeteg forrás, csilingelő patakok, hatalmas büszke bükkök, mohás sziklák, és madárfütty tölti be – igazi patakmederben köveken-faágakon átlépdelős kirándulást lehet itt tartani.

↟ ↟ ↟

Malomvölgyi tó

Az utolsó állomásunk ugyan már nem a Mecsek része, hanem pont vele szemben, Pécs déli részén található. A Malomvölgyi tó szuper séta lehetőség, ha csak kiszakadnátok a város forgatagából egy kis időre. Gyönyörű tó, parkosítva, erdős dombokkal körülvéve, gyalogútja szépen rendben van tartva, körbesétálva kb másfél óra – semmi megerőltető szakasz, csak andalgás. 🙂 Sokan választják kocogáshoz, vagy kutyasétáltatáshoz, de gyerekekkel hétvégi programnak se utolsó itt piknikezni.

↟ ↟ ↟

Térkép a kirándulásokhoz

(Érdemes a maps.me alkalmazást használni az útvonaltervezéshez, nem feltétlenül a megszokott turista ösvényeket követi, de nekünk eddig bevált.) 😉

Hasonló posztok:

Kirándulások a környéken | Sopron

Kirándulások a környéken | Szekszárd

Erdőjárós poszt ↟ ↟ ↟ | Erdővédős poszt ↟ ↟ ↟

Őszi vasárnapok & séták

Egy séta Szekszárdon