A vegán trend és én…

Az evés sosem volt központi kérdés nálam, mégis egy ilyen posztot írok éppen… mivel most van az első évfordulója, hogy nem eszem semmilyen húst. Tudom, vannak, akiknek ez egyáltalán nem nagy szám. Mások pedig lehet csak a szemüket forgatják, hogy na itt van megint egy, akit magával sodort az aktuális trend és átállt a vega oldalra. De azért reménykedek, hogy azok lesznek többségben, akik szintén gondolkodnak a húsfogyasztásuk csökkentésén – és már csak egy apró kis bátorításra van szükségük, ami meggyőzi őket, hogy érdemes belevágni.

Van egy szuper interjúsorozat Zizi blogján, amiben Y és Z generációs fiatalokat kérdez meg, miért döntöttek a vegán étrend mellett. Én még nem tartok itt, de ezeket a kérdéseket alapul véve szeretném bemutatni nektek az eddigi tapasztalataimat:

Mikor és hogyan vágtál bele?

Pont 1 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy egy hónapra kipróbálom, milyen a húsmentes étrend. A novemberre esett a választásom, hogy még karácsony előtt meglegyek vele, és vendégségben az ünnepi asztalnál már ne kelljen szabadkoznom, miért nem kóstolok meg mindent. De aztán annyira jól éreztem magam abban az egy hónapban, hogy így maradtam… és egy cseppet sem hiányzik semmi hús azóta se.

Mi volt a motivációd a váltásra?

Egy egészségesebb és tudatosabb élet… Amikor olvastam, hogy mennyit számítana az is, ha az emberek a héten egyetlen húsmentes napot tartanának, az ébresztett rá, hogy nekem ez nem is esne nehezemre. Eddig se ettünk sok húst otthon, de akár teljesen el is hagyhatnám. Sajnálom, hogy nem évekkel ezelőtt kezdtem el, hiszen jó régóta játszottam a gondolattal. A hosszútávú célom pedig a teljesen vegán étrend (a  tejtermékeket már mostanra szinte el is hagytam, a tojásról azonban még messze nem tudok lemondani).

Hogyan fogadta a környezeted a döntésed?

Anya nagyon jól, az első naptól kezdve támogat és egyszer se próbált elcsábítani valami régi kedvenccel. Apa sorra veszi a grillsajtokat és a salátákat. A nagymamám is új receptekkel kísérletezik azóta a kedvemért és a barátaim is jól fogadták, bár többen kijelentették, hogy ők nem bírnák… A közvetlen környezetemben különben egyetlen vegát se ismerek (ami azért egy kicsit furcsa), nemhogy vegánt! 😀

Hogyan érzed magad mióta váltottál?

Sokkal jobban érzem magam a bőrömben – energikusabbnak, egészségesebbnek, könnyebbnek.

 Okozott-e problémát valaha az új étrend, életmód?

Nem igazán, bár többször is eszembe jutott azóta, milyen jó lenne, ha az éttermekben nagyobb lenne a választék sajton és köreteken kívül… Mégiscsak kínos, hogy a legjobb, amit kérhetünk egy több oldalas menüből, egy adag grillzöldség vagy desszert.

“Guilty pleasure” étel, aminek nem tudsz ellenállni?

A sültkrumpli. Ugyan a deepfried ételektől is jó lenne eltávolodni, de a sültkrumpliról el se tudom képzelni, hogy valaha lemondjak… A tepsis verzió pedig egyszerűen nem ugyanaz. 😛

Melyik a kedvenc vegán ételed?

A spenótos pizzáért élek-halok! 😀 Tudom, Popeye… de édesburgonyával, sütőtökkel, humuszos pirítóssal, vagy bármilyen gyümölccsel is bármikor el lehet csábítani – főleg barackkal!

Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vega/vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést?

A lényeg a fokozatosság. Próbáljátok ki például csak egy hónapra, hátha megtetszik nektek is. 😉 Sokan attól riadnak vissza, hogy túl bonyolultnak tűnik az átállás, mintha ezentúl csak egészen új egzotikus ételeken élhetnének (vagy a másik véglet, hogy tésztán, salátán és rizsen). Érdemes kipróbálni már az elhatározás előtt is vega recepteket – és nem kell olyan bonyolultakat választani, amihez ezerféle furi összetevő kell, amiknek a nevét se tudjuk kimondani. 😀 A témáról szuper cikket írt nemrég Via is, amiben felhívja a figyelmet, hogy

nem a tökéletességen van a hangsúly, hanem azon, hogy tegyél lépéseket és fejlődj.

Tudom, hogy vannak, akiknek olyan diétához kell magukat tartaniuk, amiből nem lehet kihagyni a húsokat… és nem is akarom megváltani az egész világot. Csak azoknak az egyre bővülő táborát gyarapítanám, akik szeretnék felhívni a figyelmet arra, mennyit számít a környezetünknek, ha csökkentjük a húsfogyasztást. Sosem késő elkezdeni!