Szülinapi csavargások | Bory-vár

Nektek van szülinapi hagyományotok? Mi egy ideje ezen a napon elszökünk a világ elől. Tavaly Bikalon a középkori élményparkban néztünk körül, előtte a kihalt Turai kastélyban, volt hogy áthajókáztunk Füredre és Tihanyba, a huszadik születésnapomon pedig egészen Edinburgh-ig mentünk. Ez egyben az ajándék is – tudom, klisé – de ezek az élmények és emlékek sokkal többet jelentenek bárminél.

Idén a Bory-várra esett a választásunk, Székesfehérvár egyik látványosságára, amit Bory Jenő (1879-1959) épített saját tervei és fantáziája alapján (többnyire egyedül, két kezére hagyatkozva) 1923-tól kezdve negyven nyáron keresztül, emléket emelve művészi elképzeléseinek. Valójában nem is vár, inkább egy rendkívül elhivatott szobrász-építész kőbe álmodott életműve.

Külvárosi övezetben, családi házak, szőlő és gyümölcsfák között áll ez a gazdagon cizellált és díszítményekkel ellátott épületegyüttes, a magyarországi szimbolikus építészet különös példája. Hét torony, mindenütt szobrok, festmények, régiségek. Bőven akad látnivaló, minden rejtett zugban van valami meglepetés: kupolák, díszkutak, mozaikok, domborművek, és mindezek burjánzó kerttel körülvéve. Egyesek szerint giccs, mások szerint műremek. Bár tényleg kissé eklektikus benyomást kelt, engem lenyűgöz a rengeteg belefektetett munka: “Gondolatokat, álmokat, érzéseket, hangulatokat tükröz.” 

Szuper szülinap volt a júliusi kánikula ellenére is… 😛 Fotóhelyszínnek mindenképp ajánlani tudom a Bory-várat!

Jegyár: 1000 Ft
Nyitvatartás: 9:00–17:00 (a hét minden napján)