Miért éppen… Skócia?

Nektek melyik a kedvenc országotok? Nekem Skócia ❤ És hogy miért éppen ez a titokzatos, északi vidék a szívem csücske? Mi mindent szeretek ebben az országban – azon a megmagyarázhatatlan szikrán kívül – a mesésen zord tájaival, eső áztatta zöld rétjeivel és sejtelmes legendáival? Most elmesélem…

  • Történelem

Skóciában a történelem szinte kézzel fogható, mindenhol jelen van és mindent átitat. Itt minden a régi harcokra emlékeztet, a letűnt korok dicsőségére és a viszontagságos időkre… Edinburgh utcáin végigsétálva mindig olyan érzésem van, mintha az épületek falai között megelevenedhetnének a régi korok alakjai… A brit történelem ráadásul mindig érdekelt, a keltáktól és viking hódítóktól a függetlenségi harcokig. Rengeteg érdekességet tartogat klánokról és királynőkről, rettenthetetlen harcosokról… mindig szívesen egészítem ki az eddig hallott információkat újakkal! 🙂

Skócia ősidők óta rendelkezik egyfajta feminin jelleggel. Kisebb, gyengébb, mint a körülötte lévő férfias szereplők – először a rómaiak, azután a vikingek, az angolszászok, majd Anglia, a Francia és a Spanyol Királyság –, ugyanakkor mindegyikük vágyának tárgya. Első látásra könnyű préda, saját gazdagsággal nem rendelkező, s bájából mit sem vesz el, hogy híján van az erőforrásoknak; hideg, zárkózott és esélytelensége ellenére őrjítően független. A végén már csak azért akarták, mert egyikük sem tudta megkapni.

  • Várak

Kísérteties romokból és gyönyörű kastélyokból nincs hiány a skót Felföldön és Határvidéken. Én pedig imádom a várakat! A mohával benőtt durva kövekből emelt vastag falakat, tornyokat, a semmibe vesző csigalépcsőket, eldugott ablakbeugrókat és hatalmas lovagi termeket… Mindig lenyűgöznek. Akár a Dunnottar Castle tengerbe nyúló romjait másszuk meg, akár az edinburgh-i kastély masszív falai között nézelődünk.

A kedvenc skót váraimról egy következő posztban mesélek még. 😉

  • Táj

A skót Felföldet egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. A táj itt különlegesen szép: vad hegyek égbe törő magaslatai, zúgó patakok és csöndes tavak, alacsonyan ülő felhők, esők és ködök világa. Az erdei sétautak és a csöndes parti falvakon túl pedig a Hebridák legendás múltú szigetcsoportja, zord tájaival, ahol kevés a fa és sok a szikla… Lélegzetelállító látványra számíthatunk, bármerre is járunk az országban. Nem lehet vele betelni!

(Ráadásul, amikor az ember ezeken a gyönyörű tájakon kirándul, a zöld dombok és kőkerítések között, nem kell félnie különböző gyilkos állatoktól… csak a békésen legelésző birkákat zavarhatjuk meg.) 😉

  • Időjárás

Bárki, aki hozzám hasonlóan 20 °C felett elkezd sárkányosodni, megértheti, miért istenítem a skót időjárást. 😀 A kellemes, esős-ködös-borongós időnél nincs is jobb! “Embrace the rain, learn to love clouds.” A skótok szerint pedig nincs is rossz idő, csak nem megfelelő öltözet…

  • Edinburgh

A szürkés-fekete bazaltkőből épült város – György-korabeli tereivel és középkori várával – a Brit-szigetek és talán Európa legszebb helye. Van egy sajátos varázsa a városnak, rendezett, nagyszerű a közbiztonság, barátságosak és mosolygósak az emberek, és még a természet is közel van (Az Arthur’s Seat csak egy lépésre magasodik az óváros szívétől.). Nem lehet benne csalódni, életben is épp olyan, mint a képeken. A Royal Mile mentén álló házak ma is középkori hangulatot sugároznak, a palatetők felett pedig hosszan nyújtózik a szürke, esős égbolt.

  • Skót mesék

Nagy hatalmú tündérnép, csalafinta koboldok, hatalmas hősök, kísértetek, elrabolt gyermekek és különös álmok. A skót mesék már jóval azelőtt is a kedvenceim voltak, hogy jártam volna ezen az elvarázsolt tájon, ami ihlette őket. A skótok csodás mesemondók, nagy múltra visszatekintő hagyománya van náluk a szájról szájra terjedő mesemondásnak. A száz évvel ezelőtt gyűjtött Skót ​tündérmesék új kiadását pedig csak ajánlani tudom mindenkinek, akit érdekel a téma.

  • Skótok

Érdes humor, ivászat és lázadó szellem. Ez jellemzi a faragatlan skótokat, igaz? Sztereotípiák, de jórészt igazak. 😉 Viszont az egész világon legendás fukarságuk nem egyéb, mint a hosszú szegénységből eredő takarékosságuk; nem találkoztam még náluk barátságosabb és vendégszeretőbb emberekkel.

  • Zene

Van arra szerintetek bármiféle magyarázat, hogy miért hallom a skótdudák hangját már a repülőn? (Ez valami ördögi összeesküvés vagy csak velem van baj?) 😀 Mindenesetre örök rajongója lettem ennek a jellegzetes hangszernek.

  • Akcentus

Tény és való, hogy az angol anyanyelvű országokban nagyobb biztonságban érzem magam, de a skótoknak ráadásul szuperszexi akcentusa van. A pergetett r hangok és a mondandójukba kevert skót szavak, mint az “Aye” (Yes), vagy a “wee” (little)… Minden jobban hangzik így! 😉 Hallgassátok!

  • A legmenőbb szimbólumok

Egyszarvú, bogáncs, szoknyás férfiak. Kell ennél többet mondanom?

  • És a ráadás…

…hogy milyen történeteket inspirált: Harry Potter, Outlander, és a legkeményebb Disney hercegnő, Merida – csak néhány a sok közül.

Ha éppen Skóciába készültök és kérdésetek van, keressetek bátran, szívesen válaszolok! 🙂 És várom az ötleteket is, milyen posztokat olvasnátok róla többször – az eddigieket ITT találjátok.