BooBook Tag

Nem szoktam Tag-eket kitölteni, de BubuMaczkó kérdései kivételesen tetszettek. A napokban olvastam Dóri és Pupilla válaszait, közben pedig rájöttem, hogy szívesen megosztanám a sajátjaimat is és kíváncsi lennék még többre!  

Mi volt a fő motivációd a blogolásra?
A “nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” elv.

Milyen tanácsot adnál a kezdő blogger énednek?
Még az abszolút kezdők mezőnyét erősítem, de a leghasznosabb tanácsot Elizabeth Gilberttől kaptam a Big Magic olvasásakor: ha jön egy ihleted, éld ki a kreativitásod, még akkor is, ha elsőre nem lesz tökéletes, amit csinálsz. Ne görcsölj rajta állandóan, nem kell halálosan komolyan venni.

Az életben mennyire vagy kritikus és elemző alkat?
Elemző a legkisebb részletekig. Legyen szó emberekről, helyzetekről, témákról, történetekről. De ezeket ritkán osztom meg bárkivel is, csak a belső rádiómon megy 0-24. Kritikus leginkább magammal szemben vagyok, minden más esetben vagy őszintén lelkesedek és elfogadom úgy ahogy van, vagy nem foglalkozok vele. (Így születnek az idegesítő Little Miss Sunshine posztok…)

Van kialakult szertartásod olvasáshoz, blogíráshoz?
A blogíráshoz még nincs, folyton írom az ötleteket, aztán a felét se valósítom meg, mert nem tudom tartalommal megtölteni. Képeket viszont imádok válogatni és szerkeszteni, ezzel szoktam először végezni és akkor már van, ami rávegyen, hogy szöveget is írjak hozzá…. Sokkal szívesebben kommunikálok vizuális elemekkel, mint szavakkal.

Hogy állsz a recenziókkal?
Még sosem próbáltam. Túlságosan tartok attól, hogy nem tetszene és nem tudnék mit írni róla… Alice Hoffman új könyve, a Rules of Magic miatt viszont most sajnálom, hogy nem kérhetek recenziót. Az Átkozott boszorkák (aminek ez lesz a folytatása/előzménye) a legeslegkedvencebb történetem, és nagyon szeretném az elsők között megismerni Frances és Jet történetét. :’(

Mi volt ez első könyv, amit elolvastál?
Fogalmam sincs. A Gyermekkönyvtárban nőttem fel, folyton könyvek vettek körül, de nem emlékszem, melyik lehetett az első, amit egyedül olvastam és nem Anyával együtt. Azt viszont tudom, hogy a Gyűrűk Ura trilógia volt az első, amit a saját zsebpénzemből vettem. (Első nekifutásra bele is tört a bicskám a hobbitos felvezetőbe 😀 aztán a következő alkalommal is, amikor kiderült, hogy Arwennek sokkal kisebb szerepe van mint a filmben, de harmadjára már sikerült!)

Ha választanod kéne, melyik mai könyvet tennéd egy időkapszulába? Melyik könyv lehet releváns a későbbi korok embereinek is?
Egyértelműen a Harry Potter sorozatot. Örök értékeket képvisel.

Van olyan könyv, ami megváltoztatta valamilyen módon a gondolkodásod, ezáltal az életed?
A Bűbájos Mary-t egymás után kb tízszer újraolvastam 12-14 évesen. 😀 Már előtte is rajongtam a boszorkányokért (Borka, a boszorka volt kislányként a nagy kedvencem), de ekkor kezdtem az első kutatómunkámba a boszorkányok történelmi szerepéről. A következő könyv, ami hasonlóan nagy hatást tett rám egy pár év múlva az Avalon ködbe vész volt (és ha egyszer sok-sok időm lesz, majd újraolvasom ezt a féltéglát is).

Melyik könyvbéli szereplővel tudsz leginkább azonosulni?
Adaval, a Hideghegyből és Marija Morevnával, számos megmagyarázhatatlan okból.

Ha az életedről könyv készülne, szerinted ki írná?
Legjobban Alice Hoffmannak, vagy Joanne Harris-nek örülnék. *.* Szeretném, ha egy álmokból szőtt feminista regény lenne.

Melyik a legfurcsább könyv, amit valaha olvastál?
Angela Carter: Esték a cirkuszban. De imádtam minden sorát.

Melyik kötethez kötődik egy számodra kedves emlék?
A Bűbájos Mary folytatását rettenetesen vártam 13 évesen, amikor végre megláttam a Farkasszemet a könyvesboltban Anya nyakába ugrottam éljenezve az eladólányok előtt. Még évekig emlegették… 😀

A múltból vagy jelenből vagy akár egy könyvből kit látnál legszívesebben a könyvklubodban?
Bárkit a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságból! Mai magyar írónők közül legjobban Boldizsár Ildikót (vele egyszer találkoztam a könyvtárunkban és teljesen elvarázsolt!), Baráth Katalint, Moskát Anitát és Kleinheincz Csillát. (Meg Rowlingot, Liz Gilbertet, Elif Shafakot, Isabel Allendet és a YouTuber Jen Campbellt, hű de hosszan lehetne folytatni ezt a listát…)

Ha választhatnál, milyen varázserőd lenne?
Nehéz választani a teleportálás és a telepátia között… de ha jobban belegondolok, leginkább azt szeretném, ha az esőfelhők jönnének, amikor hívom őket.

Mi lenne a patrónusod?
Farkas. Ebben vagyok a legbiztosabb. 🙂

(Képek forrása: Pinterest / kivétel az utolsó, azt a Medveparkban készítettük tavaly, elképesztő élmény volt látni ilyen közelről!)