Várnézőben Skóciai Szent Margitnál

Tudtátok, hogy az egyik magyar várromnak skót vonatkozása is van? Skóciai Szent Margithoz kötődik a története és nincs is messze tőlünk (Szekszárdtól). Az Óbányai-völgy bejáratánál, a Mecsek egyik magaslatán találhatók a Réka-vár romjai, ahol az angol királyok ősanyja született még a XI. században.

Nem sok maradt mára a várból, de a szerény romoknak ezeréves története van, amit érdemes megismerni, úgyhogy most jöjjön egy rövid történelemóra és egy kis erdei séta:

Ólomüveg ablak az edinburgh-i várban. Skóciai Szent Margit kápolnája a vár legrégebbi épülete.

A történet (de nevezhetjük legendának is) ott indul, hogy két angol herceg a koronáért folytatott harcok elől Magyarországra menekült, ahol István király adott nekik földet, egyikük pedig feleségül vette a király lányát, Ágotát. Ebből a házasságból született Margit – Skócia későbbi királynője -, akinek szülőhelye feltehetően Réka vára lehetett.

Szent Margit szülei tehát egy angol herceg és egy magyar hercegnő voltak, akik egy idő után elhatározták, hogy visszatérnek Angliába. Az ottani normann hódítás miatt azonban nem maradhattak és kalandos körülmények közepette – amiben egy jókora tengeri vihar is szerepet játszott – végül a skót partokon kötöttek ki.

Skóciában akkor III. (Véreskezű) Malcolm király uralkodott, aki hajlékot adott a családnak, és később feleségül vette Margitot. A királynő nagy hatással volt a skótok életére, máig őrzik emlékét jótékonykodásainak, irgalmas cselekedeteinek. Neki köszönhető a kelta egyház és Róma közötti ellentét feloldása, a békesség megteremtése. Nézeteit a könyörületesség és a szeretet elvei alkották.

Egy bencés szerzetes ezt írta róla: “Malcolm a legnemesebb családból vett magának feleséget, aki még nemesebb volt bölcsességében és jámborságában… hatására a király elhagyta vad szokásait… Egész környezete megváltozott Margit körül… Előtte többé egy durva szót ki nem ejtettek.” (Hát ez érdekes lehetett az akkoriban sem éppen finom modorukról ismert skót klánvezetők körében. Állítólag a királyt még a “konkurens klánok” elleni irtóhadjáratok befejezésére is rávette – ez azért már oka lehetett a népszerűségének.)

Margit 1093-ban halt meg. 1251-ben szentté avatták és ő lett a skótok patrónusa. Lánya, Matild pedig Hódító Vilmos fiának lett a felesége, általa örökítve tovább a vérvonalat a brit uralkodóknak.

Réka-vár:

Réka (időnként Rák néven is említik) valószínű földvár volt Margit idejében. A vár keletkezési ideje, vagy pontos története nem ismert (a régiót 1543-ban elfoglalták a törökök, és 1686-ig fennhatóságuk alatt tartották), de még pusztulásának okai is ismeretlenek. Annyi biztos, hogy végül maradványait a környékbeli lakosság hordta szét lakóházaik és malmaik építéséhez. Emiatt napjainkra jóformán semmi se látható abból, ami valamikor királyi leszármazottak székhelye lehetett. A nagy, ovális alakú külső fal körvonalai beazonosíthatók – mint egy halom a hegytető szélén. És itt-ott alapkövek bújnak, de csak az veszi észre, aki tudja, mit keressen, hova nézzen. 😛

Hogy találjuk meg?

A Baranya megyei Mecseknádasdtól pár kilométerre, a patak mellett, a magas Várhegy lapos tetején áll. Bár a helyét nem jelzi minden térkép, azért beazonosítható: Mecseknádasdról kis út vezet Óbánya felé, körülbelül két kilométerre van egy kereszt Szent Margit emlékére. Fordulj balra az úton, pár méter után pedig jobbra, fel a hegygerincre egy kis ösvényen. El se akarod majd hinni, hogy ez a vadcsapás vezet a várromhoz, de igen, tornázd csak fel magad a gyökerekbe kapaszkodva az első meredélyen, utána már könnyebb lesz. A várrom a hegy tetején áll – a turistaút pontosan keresztülvezet rajta.

A mecseknádasdi Schlossberg:

…bár gyönyörű a hatalmas fák alatt sétálni a Mecsekben, de ha látványosabb romokat is szeretnél látni a közelben és készíteni néhány fényképet, Mecseknádasd másik végén találhatsz egy erre alkalmas helyet. 😉 (Itt készült a poszt borítóképe is.)

Ez a kicsi, de jól karbantartott rom azért is érdekes, mert inkább egy templom romjainak látszik. A XI. században építettek itt egy kis várat, azonban a XIV. században kibővítették egy gótikus templommá. Később Nádasd is török kézre került, a megszállók pedig a templomot erődítménnyé alakították át. Jelenleg a késő gótikus templom maradványai láthatóak leginkább – a török kori átépítések nyomaival -, a korábbi épületek a föld alatt rejtőznek. A rom azonban egészen festői és gyönyörű innen a kilátás a környező dombokra.

Hogy találjuk meg?

A várrom épp Mecseknádasd szélén van. Szekszárd felől haladva, a 6-os út jelzőlámpás kereszteződése előtt kell lekanyarodni a betonozott bekötőútra, amin egészen a dombtetőre lehet feljutni autóval. Itt akár még piknikezni is lehet, és alig pár méterre van egy magas kilátó, ahol szintén kellemes délutáni programoknak kialakított hely várja a látogatókat.

Ha kíváncsi vagy, a Réka-vár rekonstrukciós videóját ITT megtekintheted.