Télbúcsúztató Top5

Mi illene jobban ehhez az évszakhoz mint az Orosz Tél történetei? A kegyetlen hideg, a mindent beborító hótakaró, a cári udvar pompája és a népmesék világa? Én már az Anasztáziánál elvesztem, aztán jött Anyegin és Tatyjana, végül még az érettségi tételek közül is az orosz realizmust akartam húzni… Ugyan jó pár hónapig nem lesz már lehetőségünk a szakadó hóban bekuckózni egy érdekes könyvvel, de a tél búcsúztatásához kiválasztottam az aktuális öt kedvencem:

Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan

Az abszolút kedvenc. A orosz folklór esszenciája, valahol az álmok, a mesék és az őrület határán. Történet életről, halálról, szerelemről és valami univerzális, mély igazságról. Hideg és erőszakos, mégis tele van varázslattal. Úgy hagyja ránk bölcsességét, mint Baba Jaga, kíméletlenül és zavarba ejtőn. Mi pedig Marija Morevnával együtt tanulunk, a lánnyal, aki Puskint olvas, mezítláb mászkál és kibontva viseli a haját, akit tizenkét anya nevelt, és aki látta nővéreit madarakhoz feleségül menni. Vele együtt mi is megpillantjuk néha a meztelen világot, ahol csak az számít, ki uralkodik… Ha eléggé figyelünk, vajon megérthetjük, vagy csak éljük tovább az életünket Ivánok és Jelenák között? Nem tudom… csak érzem.

❅❆❅

David Benioff: Tolvajok tele

Egy történet Leningrádból, a II. világháború legkeményebb telének szörnyűségeiről.

Folyamatosan azon töprengtem olvasás közben, hogy mennyi lehet belőle Benioff (a Trónok harcás pasi, bizony) nagyapjának a története és mennyi az író fantáziája, de mindegy is, mert engem teljesen levettek a lábamról mesélés közben. A fele se igaz? Hát aztán! 😀 Mert nálam nem csak az ijesztgetés talált be a sok borzalom emlegetésével, de meg is nevettettek, aztán a végén… Imádom ezt a két bosszantó nyikhajt, Levet és Kolját, a történet főszereplőit. Nyers szókimondásukkal, fekete humorukkal, ahogy a farkasordító hidegben, éhínségben, az ostrom alatt álló város brutalitása mellett sem vesztik el kétségbeesett élni akarásukat. Ezt a könyvet pedig jóformán bárkinek merném ajánlani.

❅❆❅

 Helen Rappaport: A négy nővér

Mindig letaglóz az utolsó Romanovok tragédiája és a négy nővér (Olga, Tatyjana, Marija, és Anasztázia) története. Ez a könyv bepillantást enged zárt világukba, a család hétköznapi tréfáit is felemlegetve. Bemutatva mennyire különböző személyiség volt a négy lány, de mindegyikük milyen odaadó figyelmességgel vette körbe öccsüket és szüleiket. Milyen könnyed életigenléssel próbálták tartani a lelket egymásban még az utolsó legnehezebb hónapokban is… Olvasás közben olyan érzésem volt, mintha ismerném őket. Helen Rappaport beszámolója egészen hiteles, rengeteg infóval, levél- és naplórészletekkel, ami mégis olvasmányos tudott maradni mindvégig.

❅❆❅

Eva Stachniak: A Téli Palota

II. Katalin cárnő útja az orosz trónig. Valamiért azt hittem, életrajzi könyv lesz, de nem. Történelmi dráma kémkedéssel, összeesküvésekkel, szerelmekkel, és udvari intrikákkal. Egészen más, mint a lista többi tétele, leginkább azoknak ajánlanám, akik regényes környezetben szeretnének bepillantani a Téli Palota életébe. Kiegészítő történetként mindenképp érdemes kézbe venni, és szerintem sokak érdeklődését fel fogja kelteni, hogy egy kicsit többet tudjanak meg Zsófiáról, erről a nem mindennapi nőről, aki kiharcolta magának az orosz trónt.

❅❆❅

Jeanette Winterson: A szenvedély

Ez a regény egy kicsit kilóg a sorból. Kapunk ugyan egy kis ízelítőt a Napóleont is meghátrálásra kényszerítő orosz télből, de aztán továbbutazunk az álarcok és karneválok világába, Velencébe, ami legalább annyira illik ehhez a mostani, farsangi időszakhoz.

Az álmok és a mesék egymásba szövődnek ebben a titokzatos városban. A labirintusok városában, ahol minden változik, és ahol az egyenesen előre nem létezik. A városban, amit víz vesz körül, és ahol “átvágni csak ott lehet, ahol a macska megy, lehetetlen réseken át, sarkokon befordulva, melyek látszólag ellenkező irányba visznek.” Pont ilyen tünékeny és kanyargós utakon vezet a történet is, ahogy próbálja megtalálni a vékony határvonalat szenvedély és rögeszme közt – a napóleoni háborúk árnyékában.

❅❆❅

További ötleteket ezen a moly-polcon találtok.

Ti olvastatok valamilyen orosz történetet ezen a télen?