Top5 utazás – 3. Montenegró és Dubrovnik

A nyaralásokat egyszerűen nem nekem találták ki. Nem vagyok oda a hőségért, se a homokos tengerpartokért, ahol egymást érik a strandtörölközők és lépni se lehet, se a nagy szállodákért, a medencéikkel, koktéljaikkal és lelketlen egyenszobáikkal. De amikor a nyaralás városnézést jelent Kotor vagy Dubrovnik ősi várfalai között, arra még én is benevezek. 🙂 

A montenegrói fjordok legeldugottabb csücskében rejtőzik Kotor, a régi kalózváros. Hatalmas hegyekkel körülölelve, amik fölött sokára bukkan fel a nap, és korán el is tűnik. A meredek hegyoldalak miatt limitált a hely szállodák építésére, így jóval kevesebb a turista is, mint a felkapott tengerpartokon. Festői környezet, hangulatos és rendezett város, aprócska strandok. A hegymászást a magasba futó városfalon pedig nem szabad kihagyni! Elképesztő az öbölre nyíló panoráma, minden lépcsőfokot megér, még tűző napsütésben is.

Dubrovnik csak egy óra autóval (ha nincs dugó). Először kislányként jártam itt, és az egyik kedvenc városommá vált azonnal. Amikor Game of Thrones forgatása elkezdődött, úgy éreztem, elérkezett az idő a visszatérésre. 😛 Bevehetetlen erőd védi még ma is a várost, méltó Királyvár hírnevére! Sikátorok, lépcsősorok, apró átjárók a hatalmas várfalakon túlra, sziklákon megtörő hullámok hangja. Rengeteg a látnivaló, órákig lehet bolyongani az óvárosban.

Olvasással még a napozás is elviselhető egy kis ideig… 🙂

Miért mentek ki a divatból az aranytetkók ilyen gyorsan???

Kings Landing, Westeros

Emlékeztek a jelenetre, amikor Tyrion és Shae megérkeznek Királyvárba? 😀

Ezzel a kilátással nem lehetett betelni (Sunny View Appartments)

Hosszú az út, de megéri minden egyes kanyar a nyaktörő szerpentineken!