Top5 könyv vízpartra

Bár nálam szinte nem múlik el úgy nap, hogy legalább néhány sort ne olvasnék, de tudom, hogy sokan vannak, akik csak a nyaraláson tudnak annyira lelazítani és időt találni arra, hogy belemélyedjenek egy könyvbe és elmeneküljenek egy kicsit a hétköznapok elől. A Balaton partján, egy medence mellett a napernyő alatt vagy a hűs tengeri szellőben, akár egy könnyed szórakozást ígérő, akár egy kicsit tartalmasabb irodalommal. A könyvtárban is az ajánlást élvezem legjobban, így most következzen a Top5 könyv, amit ilyenkor az olvasók kezébe szoktam adni.

 Kathryn Stockett: A Segítség

Minden nyári könyvek királynője! Amerikai Dél, ’60-as évek, előkelő fehér háziasszonyok és néger cselédjeik. Képmutatás, felsőbbrendűség és szegregáció. A regény tükröt állít a konzervatív, álszent társadalmaknak, de zseniális “fekete” humorral átitatva teszi azt. Szórakoztató, fontos és megható. Lehet ezt a történetet és szereplőit nem szeretni?

 

 Anna Gavalda: Édes életünk

Gavalda nemcsak látja korunk apró, mégis hatalmas problémáit, hanem megérti. Nem elítélő, inkább bátorít a történeteivel. Az elveszett huszonéveseket, akik keresik a helyüket az életben, a társas magány útvesztőiben, és csak arra vágynak, hogy észrevegyék őket. Posztolnak, megosztanak, lájkokra várnak és közben telnek a mindennapok. Fogalmuk sincs, hol találják azt a boldogságot és elégedettséget, amit ígértek nekik felnőve. De mégis mi mozdíthatna ki minket ebből?

 Isabel Allende: Maya naplója

Maya Vidal épp Chile egyik isten háta mögötti szigetére készül. A nagymamája indította erre a szigorúan titkos útra, mégpedig azért, mert a lányt üldözik a hatóságok. Hmm… ez nálam se lenne a legjobb ajánló egy könyvhöz, de Allende tehetséges mesélő, és szenvedélyes feminista, amitől ez a történet egyre és egyre érdekesebb lesz. Élvezet elmerülni benne, és csak hagyni, hogy magával sodorjanak az események, érzelmek, gondolatok. Hol Maya rémes menekülése tárul fel, hol meg a békés chilei falu szépsége és nyugalma hívogat. Maya önpusztítása mögött komoly társadalmi problémákat, főleg kiszolgáltatott nőket lehet felfedezni, a történet mégis fájóan bizakodó marad, és néha mégis mintha csak nyaralnánk, egy olyan elzárt, távoli kultúrát megismerve, amiről ritkán olvashatunk.

 Elizabeth Gilbert: Big Magic

Liz-t egyszerűen imádom. Nyílt, őszinte és empatikus. Ebben a könyvében az írói stratégiáját osztja meg velünk, ösztönözve mindenkit a kreatív életre, bármilyen területen is találjon rá az ihlet. Inspiráló ötletekkel van tele ez a vékonyka kötet, felszabadít egy csomó elvárás alól és az embernek már attól jobb kedve lesz, ha ránéz.

 

 Cheryl Strayed: Vadon

Van még olyan, aki nem ismeri Cheryl útját? Az 1100 mérföldön és három hónapon át tartó zarándoklatot a vadonban? Szerintem minden olvasójának személyes élmény jelent, pont ez az erőssége. Mindenki végigjárja ezt az utat az élete során. Na nem a PTÖ-t, hanem a saját gödréből kivezetőt, amit egyedül kell megtennünk, még ha vannak is közben segítőink. Nemrég egy kamasz fiú kérdezte meg tőlem, hogy szerintem, neki hogy tetszene ez a könyv, mert ajánlották neki, de olyan csajosnak tűnik… 😀 Próbáltam meggyőzni, de végül nekem se sikerült. Pedig érdemes a Vadont a kezedbe venned, azonnal kedved támad elindulni tőle egy kalandra és kipróbálni a határaidat.

Nehéz volt kiválasztani csak öt könyvet, sokáig gondolkodtam a Neked adom a Napot művészlelkű ikrein, és több amerikai délen játszódó történeten, amik közül természetesen kiemelkedik a Ne bántsátok a feketerigót! Nyáron egészen más hangulatú könyvekre vágyom, mint az év többi időszakában: útleírásokra, limonádékra, vagy az ókor mitologikus alakjaira és epikus küzdelmeire, amazonokra és hősökre… Ti hogy vagytok vele? Van valami tuti tippetek nyárra?