Könyves Karácsony | Gasztronómia

Egyértelműen a könyvek a kedvenc ajándékaim (adni és kapni is) 😛 és nagyon tetszik az izlandiak szokása, a Jolabokaflod, hogy karácsony este mindenki olvas. ♥ Idén ráadásul még nagyobb a hangsúly a könyvipar nehézségein, és a hazai kisvállalkozókon kívül a kiadóknak is jól jön a támogatásunk. De megértem, hogy nem annyira egyszerű könyvet választani ajándékba. Aki szeret olvasni, annak azért nehéz, mert nagyon kialakult ízlése van. Aki pedig nem különösebben van oda a könyvekért, az lehet félre is teszi rögtön az ajándékunkat, olvasatlanul és elfeledve hagyja porosodni valahol a felső polcon örökre… Viszont a szakácskönyvek szerintem jó alternatívát jelenthetnek. (Főleg ebben a főzőcskézős évben.) 😉

Lapozgatós

A legegyértelműbb és legsokoldalúbb kategória. Elég, ha egy gasztro kedvencéről tudsz az ajándékozottadnak – még az se kell, hogy szeressen sütni-főzni -, biztos, hogy van hozzá könyv is. Akár ehető finomságokhoz, akár ihatóakhoz, a kínálat szinte mindent lefed. Kávé, csokoládé, macaron, bor, whiskey, méz, citrom, avokádó… és még hosszan lehetne sorolni. Sőt, ide venném a különböző nemzeti konyhákat bemutató köteteket is. Nekem például idén a Párizs – Je t’aime tetszett meg.

❅❆❅

Életmódváltós

Ha olyannak választanál ajándékot, akit nyitottnak érzel egy kis kísérletezésre, akkor jó ötlet lehet felhívni az érdeklődését egy kicsit egészségesebb és fenntarthatóbb életre. Rengeteg növényi alapú szakácskönyv van a piacon, amiben akár húsevők is találhatnak kedvükre való recepteket. Smoothie, magyar superfood, színes tálak, morzsaparti, szezonális receptek… az apró változtatások is számítanak.

❅❆❅

Irodalmi főzőest

Az egyik kedvenc kategóriám. Írónők szakácskönyvei, amikor történetek is járnak a receptek mellé. Az ajándékozós listádon szereplő könyvmolyok szerintem szintén értékelnék. Ugron Zsolna könyvét én is egy karácsonyra kaptam néhány éve, Szabó Magda receptgyűjteményére pedig már jó ideje ácsingózok. Idén jelent meg Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva kettősének kötete is, amiről eddig csupa pozitív visszajelzést hallottam. Kedvenc regényekhez is készülnek szakácskönyvek, nálam az Outlander sorozat inspirálta egy #musthave darab, de sokáig gondolkodtam a Trónok Harcához készültön is, és persze ki ne akarná megkóstolni például a roxmorts-i vajsört?

❅❆❅

Népszerű séfektől

Van, amikor egy név a húzóerő, bár bevallom, ebben a kategóriában sokkal kevésbé vagyok jártas. A fiúknál általában nyerőek Jamie Oliver és Fürdős Zé könyvei, és ki ne próbálta volna ki Nigella valamelyik receptjét? Természetesen részesítheted előnyben itt is kifejezetten a hazai konyha képviselőit. Borbás Marcsit és Mautner Zsófit szerintem mindenki ismeri, de idén Pokorny Liának is egészen szimpatikus elvet valló könyve jelent meg.

❅❆❅

Apró séfeknek

A legkisebbek se maradnak ám ki a listából! Jobbnál jobb könyveket lehet nekik is találni és nem is gondolnátok, mennyire szeretnek segédkezni a konyhában, főleg, ha a saját könyvükből próbálhatnak ki recepteket! Idén egy ajándékunk már célba is ért és hatalmas sikere lett. 😛 Alig várom, hogy ha újra találkozhatunk, megkóstoljam milyen finomságot tud belőle készíteni az unokahúgom. ♥

❅❆❅

Anyával eljátszottunk a gondolattal és leteszteltük fejben, hogy találnánk-e mindenkinek a családban olyan gasztro témájú könyvet, amit szerintünk értékelne. És átment a próbán az ötlet! 😀 Ettől függetlenül valószínűleg idén ehető-iható finomságokat fognak kapni – a másik örök klasszikus ajándék fajtánkat -, de lehet a következő években még felhasználjuk különböző alkalmakra ezt az ötletet.

❅❆❅

Létrehoztam egy Moly Polcot – Inspiráló Gasztronómia néven – azokkal a könyvekkel, amik nekem a legjobban tetszenek, remélem találtok közöttük néhányat Ti is. 🙂

Mindenkinek hangulatos karácsonyi készülődést kívánok! ✨