Történetek Szent Iván-éjre

Örömtüzek és lampionok, táncoló tündérfények, ciripeléssel telt éjszakai hőség, bódító virágillat, zene és tánc, a gátlások elvesztése… nekem ezt jelenti Szent Iván-éj, az év legrövidebb éjszakája. A régiek hiedelme szerint ilyenkor szinte bármi megtörténhet és a kívánságok teljesülhetnek. A máglya körül elfogyasztott cseresznye a gyermekáldást segíti elő, a tűzbe hulló üröm és kakukkfű betegségűző, a termőföld körül körbehordozott fáklya pedig a termés bőségét növeli. A világok közti kapuk tárva-nyitva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt. Én pedig összegyűjtöttem néhány történetet, ami ezt a hangulatot szerintem legjobban visszaadja.

Könyvek:

  • Aki ezt a hangulatot kedveli, már biztosan olvasta Alice Hoffman, Joanne Harris és Sarah Addison Allen könyveit, de ebből a válogatásból egyszerűen nem hagyhatom ki őket! A különleges (és a bűbájokat régről ismerő) anyákról és lányaikról szóló történeteket, ahol a mágia és a valóság összefonódik a színekben, illatokban, érzésekben és a családi történetekben. A ​tizenharmadik boszorkány, a Csokoládé vagy A ​csodálatos Waverley-kert tökéletes választás lehet. Álmok, babonák, és éppen csak egy csipetnyi hétköznapi varázslat.
  • Hasonló stílusú könyvek ifjúsági kategóriában az Ava ​Lavender különös és szépséges bánata vagy a Wink, ​Poppy, Midnight. Mindkét szerző gyönyörű képekkel meséli el titokzatos, ábrándokból szőtt történetét.
  • Kleinheincz Csilla Ólomerdő sorozata Tündérországba, egy elvarázsolt rengetegbe vezet át, ahol a fák levele fémesen csilingel, ahol a szellő halk varázsszavakat suttog és a szél fordultával változik a szereplők jelleme. Ahol a varázslatnak súlyos ára van, az ígéreteket be kell tartani és a Végzetnők szövik a sorsokat. Ez a világ még megtartotta az eredeti mesék nyers erejét, tele átkokkal, bosszúval és kemény tanulságokkal. Éppen ezért gyönyörű. (Szeretnék eltölteni egy vándorévet Szépországban. Bejárni a Rengeteget széltében-hosszában. Vendégeskedni Firenénél az Ólomerdőben, meg Rabonbán tornyában, Lónánál és Emesénél az Ezüstvárban. És áthozni a világunkba az ott látott tündérruhákat!)
  • A nyári napforduló ünnepsége megjelenik A ​tóparti ház történetében, amikor a 30-as évek vidéki angol kúriájának estélyén eltűnik egy kisfiú és ezzel megtörik a látszólagos idill, a szereplőknek pedig ki kell bogozniuk a szövevényes titkokat. Ha nem csal az emlékezetem, az Enyém a vár sorai közt is találkoztam egy Szent Iván-éji szeánsszal, ami tökéletesen illett a könyv különös, ódon hangulatába: a kissé hóbortos családdal, az álmodozó lányokkal és az omladozó kastéllyal.

Filmek:

  • Az Átkozott boszorkák a legeslegnagyobb kedvencem gyerekkorom óta. (Képtelen vagyok néhány mondatban leírni mi mindent éreztem a számtalan újranézés során. Rólam szól, nekem szól, és kívülről tudom az összes mondatot az elejétől a végéig.) Mi lehetne jobb egy ilyen boszorkányos éjszakára, mint az Owens lányok története? Éjféli koktéllal, virágkoszorúkkal, táncolással a holdfényben, átokkal és szerelemmel. (Hmm, újra kell néznem…)
  • A Jonathan Strange & Mr. Norrell egy elképesztően látványos, szórakoztató és méltatlanul kevesek által ismert sorozat. Mintha Jane Austen írt volna a tündérekről, a maga modoros, de szellemes stílusában. Nem ártatlan, apró kis lényekről, hanem a régi korok csalfa és nagy hatalmú népéről, akik előszeretettel csábítottak át Tündérföldére gyönyörű lányokat, vagy akár igazi angol úriembereket is… Ezzel a különös helyzettel kell megküzdenie Anglia két nagy mágusának, a körülményes, introvertált könyvmolyként élő Mr. Norrell-nek, és a kissé lökött, ösztönös tehetségű Jonathannek (meg a személyes kedvencemnek, a józan és gyakorlatias Arabellának).
  • És persze nem hagyhatom ki Pán Pétert! Mert én “hiszek a tündérekben! Hiszek, hiszek!” :)) Ezt a filmet mindenkinek látnia kell egyszer. Instant gyerekkor befőtt, játékkal és mesékkel ízesítve.

A gyors hangulatkeltéshez pedig itt a VisitFinland idei videója, egy kis ihlet a hosszú fehér éjszakák hagyományaihoz és varázslataihoz.

Mindenkinek jó Szent Iván-éji mulatozást kívánok! Könyvekkel, filmekkel, vagy örömtüzekkel! 🙂