Őszi Kedvencek | 2018

Hiába a ropogó falevelek, a gyönyörű színek, a kényelmes pulóverek, az alma, a fahéj és a sütőtök illata… Az ősz nálam Skóciáé és a boszorkányoké. Idén azért nagyon hiányzott hozzá az igazán borongós idő, az egyre csípősebb reggelek, az elázások az egész napos szitáló esőben… szép-szép ez a meleg ősz, de szinte észrevétlenül tűnt el, a nyárból a télbe léptünk egy pillanat alatt. De nézzük, hogy közben mi minden színesítette mégis az őszi hétköznapokat:

SOROZATOK / FILMEK:

♥ Az idei ősz díjnyertes sorozata nálunk egyértelműen az Anne with an E 2. évada volt. Annyira belefeledkeztünk a hangulatába, hogy el se akartam hinni, nincs már több rész. A szereplők, a finom utalások, az új történetszálak, a Jane Eyre áthallások és főleg Matthew & Marilla, nem lehet őket nem szeretni. A másik kosztümös – és hasonló atmoszférájú – sorozatunk a 2017-es BBC Little Women feldolgozás volt. A March-lányok történetét mostanában nagyon felkapták, még két verziója vár megnézésre a közeljövőben.

♥ Skóciát két sorozat képviselte: elkezdődött az Outlander 4. évada, pont olyan magas színvonalon, mint eddig mindig. És a Shetland legutóbbi évada is szuper program volt az egyre korábban sötétedő estéken. Bár a csattanót előre kitaláltuk, de egy nagy adag skót akcentussal azért bármikor kárpótolni lehet minket.

♥ Halloween környékén a boszis hangulatot a Discovery of Witches gyönyörű képei, de szörnyen bagatell sztorija és a Chilling Adventures of Sabrina morbid humora adta. Ellátogattunk egy wales-i kísértetkastélyba is a Requiem epizódjaiban, de nálam a kék kabáté volt a főszerep, nem annyira az ijesztgetésé vagy a rejtélyeké…(Invito Álomkabát!)

♥ Az év legjobban várt filmje a Legendás állatok 2. része volt. A Grindelwald bűntettei még ha fel is vet néhány kínos kérdést így utólag és bővelkedik bakikban, mégis a kedvenc világunkba repít minket vissza, amivel egyszerűen nem lehet betelni… Newt pedig a szívem csücske #hufflepuffpride

♥ Naná, hogy én se hagytam ki a Venomot Tom Hardyval, és végre bepótoltam a Logant is. A legjobb viszont a Professor Marston and the Wonder Women volt. Érdekes, figyelem felhívó és tabudöntögető. Még több ilyet a képregények filmes világába!

KÖNYVEK:

L. G. Gibbon: Skócia lánya – Aberdeen, Stonehaven, Dunnottar vára… ezen a vidéken tanultam és annyi emlék köt ide!!! Igazi csemege, nem akartam vele rohanni, de olyan gyorsan fogytak a sűrűn szedett oldalak. Nem is értem, hogyhogy csak most került a kezembe “a valaha írt legjobb skót regény” ♥

♥ J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien – ennyi változata egyetlen történetnek!? És én mindet szeretem… Gyönyörű a fordítás, az illusztrációk is, és érdekesek a hozzá fűzött részletek. Szuper kiadvány lett, megérdemelte Középfölde legikonikusabb legendája.

♥ A. S. Byatt: Mindenem – Sosem gondoltam, hogy egy irodalmi nyomozás lehet ennyire izgi! 😀 A költemények, levelezések, naplók, mítoszok világa, a ködös Anglia – igazi elmélyülős könyvélmény volt. Tündér Melusina pedig most már mindig velem marad.

♥ Harcos Bálint: A boszorkánycica – egy borongós este, amikor végre megérkezett a könyv a postával, belelapoztam, de két oldal után már mentem is Anya után, mert ezt neki is hallania kellett!! Ilyen aranyos bevezetőt, ilyen szellemes kis rímeket… újra nekikezdtem, hogy együtt ismerjük meg Pindúr, a kis kóbormacska történetét, és hiszitek vagy sem, a végére ott sírtunk rajta mind a ketten 😀 csak egy kicsit éltük bele magunkat… még két ilyen érzelgős boszorkát, szép mondhatom!

PROGRAMOK:

♥ Az elmúlt három hónapról legemlékezetesebbnek maradnak a fotós tanfolyam gyorsan elröppenő órái és a forgatások hol ez – hol az a pálya mellett. (És a rengeteg utazás, ami ezzel járt.) 🙂

♥ Szeptemberben végre tartottunk egy csajos házavatót

♥ A kedvenc élményeim közé leginkább a barátnőimmel töltött közös programok tartoznak – a fékevesztett estéktől a lájti filmnézésekig minden. A Szüreti Fesztivált idén teljesen kimaxoltuk – csütörtöktől vasárnapig, khm… – társaság, koncertek, tánc és persze a borkóstolások. (Nálunk a Hetényi Randevú nyert, ezért jártunk vissza újra meg újra…) 😀 A halloween-i bulik is szuperül sikerültek – a készülődéstől egészen hajnalig. Aztán a sütőtökös finomságok, a társasozás, a mozizások, a terápiás beszélgetések, a nagy séták, és még a közös betegségünk is. 😛

♥ …és az utolsó őszi estén a budapesti St. Andrew’s Day ünnepség – a skót származású nagykövettel, a skótduda hangjával és a Saltire színeit viselő Lánchíddal 🙂

(Kitaláljátok melyik vagyok?) 😛

A sorozat eddigi részei:

2017: Tavasz / Nyár / Ősz

2018: Tél / Tavasz / Nyár