Téli kedvencek | 2020

A szokásos évszakzáró összegzés a legjobb filmekről, sorozatokról, könyvekről és a hétköznapokat színesítő legemlékezetesebb pillanatokról:

FILMEK / SOROZATOK :

Kisasszonyok (2019) – egyértelműen a tél legjobban várt filmje volt nálam – bár sok újat nem mutat, egy kicsit pörgősebb, kicsit feministább, mint az előző feldolgozások(1994, 2017) és a hangulatát imádtam. Tetszett a két idősík, a szereplőválogatás szuper lett (főleg Jo, Marmee és March néni), mind nagyon élő karakterek. A jelmezek és a díszletek hibátlanok, az eredti Alcott ház felhasználása helyszínként pedig egyszerűen zseniális. És volt egyetlen apró részlet a végén, ami az írónő életére reflektál – ez lett az, ami igazi kedvencé avatta a történetet. 😉

Gentleman Jack – ez a sorozat pedig a legnagyobb meglepetés – elképesztő, hogy ez egy igazi élő személy naplóinak a feldolgozása, nem térek fölötte napirendre. 😀 Már az első résznél tudtam, hogy imádni fogom – szarkasztikus angol megjegyzések, még néhány udvarház a gyönyörűséges brit vidékról, amikért eladnám a lelkem, és egy különc főszereplő. Kell ennél több?

Crown 3. évad – kicsit tartottam az új szereplőgárdától, mert az előző évadok hatalmas kedvenceim lettek, de szerencsére tartotta a megszokott színvonalat. Szeretem, hogy bemutatja az emberi oldalukat és mégis megtartja a méltóságukat is. A brit királyi család iránt érzett elfogultságom töretlen.

Anne with an E 3. évad – sajnálom, hogy ezek voltak az utolsó, befejező részek, mindig jó volt visszatérni Zöldorom szívetmelengető falai közé.

Sex Education 2. évad – jobban tetszett, mint az előző, bár a Skinshez még mindig nem ér fel, de olyan jó kikapcsolódás, és fontos témákkal foglalkozik. Maeve abszolút emlékezetes és szimpatikus karakter lett, a lánytestvériséges rész a végén pedig díjnyertes. 😉

Jóbarátok – a maratonunk még mindig tart 🙂 és közben kijött a reunion hír!!!

▽▴▽

KÖNYVEK :

Naomi Novik: Ezüstfonás – a tökéletes téli olvasmány: havas-jeges varázsvilág / népmesei alapok / a nők tehetetlensége a régi feudális társadalmakban… a jégszörnyek, a tűzdémon és az okos lányok története. A Rengeteg után nem is gondoltam volna, hogy fog még tetszeni valaha Novik-könyv, de ez egészen szuper volt!

Robert Galbraith: Halálos fehér – minden résszel egyre jobb lesz! Elképesztő, JKR hogyan tud írni az átlag angolokról, hogy milyen éleslátású egy nőszemély. Bármit szívesen olvasnék tőle, de nekem most ez a politikai erőviszonyos + arisztokrácia eltussolt dolgait taglaló téma még jobban tetszett, mint az előző kötet ocsmányságai… Csak ez a magázódás ne lenne!

John Updike: Az eastwicki boszorkányok – Az eleje teljesen magával ragadott, a valóság és a varázslat szövevénye, a sorok között rejlő bujaság és a hétköznapi ösztönökből áradó bölcsesség egészen felszabadító újdonságnak hatott. Aztán a könyv közepe felé valahogy túltelítődött a történet és tartanom kellett egy kis szünetet. Értem, miért olyan megosztó könyv, de nagyon örülök, hogy elolvastam. Hagyott maga után egy-két gondolatot, amit meg kell emésztenem.

Anne Choma: Gentleman Jack – A sorozat végignézése után tudtam, hogy nekem erről a különc nőről még több infó kell! 😀 Anne Lister titkosírással lejegyzett kendőzetlen naplórészletei semmi eddig általam olvasott életrajzhoz nem hasonlíthatóak, nem csodálom, hogy olyan értékes kordokumentumnak számít, ami még a UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült.

▽▴▽

PROGRAMOK :

geocaching ♥ tudom, hogy nem egy újkeletű dolog, de mi még csak most kezdtük a kincskeresést. El se hiszem, hogy mennyi helyen jártunk eddig úgy, hogy nem is sejtettük mi minden rejlik egy-egy fa odvában, vagy kilátó alatt… Egyszerűen imádom! 😀

társasjáték estek barátokkal – még mindig ♥ köztük a Harbro által rendezett #boardgamenight

Skye sziget klánjai ♥ karácsonyi ajándék, azóta számtalanszor tesztelve 😛

mozizások (egy héten akár többször is) ♥ Egy esős nap New Yorkban, Jumanji 2, NászszezOn, Dolittle, 1917, Kisasszonyok

korcsolyázás ♥ évek óta először 😀 és igen, ezt el lehet felejteni… de legalább akkora élmény újratanulni 😛

♥ karácsonyi/ünnepi időszak: mini adventi vásár, minifánk és (mini)puncs / hangolódós filmezések – bár még mindig nem találtam olyat, ami igazán tetszene… / készülődés+sütik / szokásos karácsonyi pulcsis-puncsos-társasozós parti (Luxor, Azul) #friendsmas

♥ lakásátalakítás Anyával: szobafestés, selejtezések, könyvespolc újrarendszerezése, koromfekete matt előszobaszekrény, ikeázós nap

♥ zúzmarás porcukros téli táj – jégbirodalom (ha már hó nem volt…)

▽▴▽

A sorozat eddigi részei:

2017: Tavasz / Nyár / Ősz

2018: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2019: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz