Könyvek esős időre | Top5

Az egész napos esőzésekkor mi lehetne jobb, mint otthon kényelmesen bekuckózva olvasni? 🙂 Ehhez az őszi, kicsit már zimankós, szürke időhöz szeretnék ajánlani néhány könyvet a kedvenceim közül:

A Felföld ködbe vesző hegyormai

Tudom, hogy tudtátok! 😀 De hát mi más állhatna itt első helyen? Amint ősszel megérkezik a hűvös, esős és borongós idő, már mennék is Skóciába. Persze nincs mindig lehetőségem felföldi útra, de vannak történetek, amik kárpótolnak és amiktől úgy érzem Edinburgh kopott macskakövein sétálok, vagy egy világtól elzárt, távoli szigeten hallgatom a szél süvöltését és a sirályok énekét.

Ehhez a hangulathoz a legtökéletesebb választás az Outlander sorozat. Az első kötetben a skóciai 18. századról kapunk egy egész reális képet. Arról, hogy hogyan éltek az 1700-as években, mivel töltötték napjaikat, és milyen meséket költöttek. Bemutatja a skótok és angolok háborúját, Bonnie Prince Charlie hadjáratait és a jakobiták elszánt szabadságvágyát. Rengeteg érdekességet tudhatunk meg a klánokról, de emellett mégsem egy száraz történelemkönyv, hanem minden rész egy-egy izgalmas romantikus kalandregény. (Ráadásul egy-egy kötet kitart akár egész őszre, ráadásul a sok kis részlet miatt bármikor újraolvasható…) 😛

Ha egy ilyen monstrumhoz nincs kedved és csak barátkoznál ezekkel a mesésen zord tájakkal, a Levelek Skye szigetéről szuper kezdés lehet, de nekem a Skócia lánya is nagy kedvencem lett, még többet pedig ezen a Moly Polcon találsz.

🍂 ☂ ☕️

Gőte szeme, békaláb, denevér szőr, kutyanyál – boszorkányok órája

Ha ősz – akkor Halloween, és ha Halloween – akkor boszorkányok! Akár a vasorrú bábáról legyen szó a kerekerdő mélyéről, akár a középkorban megégetett nők százairól, vagy a modern sztorik független és különc hősnőiről, akik ki tudnak állni magukért – csúcsos kalap ide vagy oda… Nálam bármelyik történet jöhet.

A legeslegnagyobb kedvenceim Alice Hoffman boszorkái – az ő álmokból, mesékből és babonákból szőtt történetei – és egészen váratlan öröm volt, hogy az idei őszre is jutott egy történet róluk. A Magic Lessons az előzmények előzménye, a család ősanyja Maria Owens életét meséli el az 1600-as évek boszorkányüldözései közepette. Erről a korszakról eddig is sokat olvastam, az első (és talán legerősebb hatású) könyvem ebben a műfajban a Bűbájos Mary volt, de pár hete is olvastam egy hasonló könyvet:

A Familiárisok a Pendle-domb híres boszorkányperéről szól. (Na jó, talán nem olyan híres, mint a salemi… itt az Újvilág álszent puritánjai helyett azt láthatjuk, hogyan kezdődött ez az egész őrület, ami végül tömeghisztériához vezetett – és ahol először volt egy gyerek a koronatanú.) A regényt megtörtént események és valós történelmi személyiségek inspirálták, a szerző, Stacey Halls a környéken nőtt fel és gyerekkora óta ismerte a legendákat, de csak egy Gawthorpe Hall-bal tett látogatás folyamán – amikor megtudta, hogy akkor éppen egy 17 éves lány volt a hatalmas udvarház úrnője – született meg benne az ötlet, hogy életre kelti a történetüket.

Persze a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola falai között töltött borongós őszi estéknél sem sok jobbat tudok elképzelni… teljesen megértem, ha inkább ezt választjátok. 😉 Nálam is érik egy újraolvasás a szuper gondolatébresztő Roxfort Express Podcast hallgatása óta!

A boszorkáim Moly Polcát itt találjátok.

🎃 ☕️ 📖

Észak-Amerika aranyló levelű rengetegei

Akár New England gyönyörű októberi színeire gondolunk, akár Kanada végtelen és szinte érintetlenül hagyott erdőségeire, akár Észak-Karolina párába vesző hegyláncaira, ahol a völgyeket megtölti a sűrű köd és ahol a levegő ritkás és csípős egész évben – mind rengeteg vad kalandot tartogatnak medvékkel, bölényekkel, farkasokkal, na meg az őslakos indiánok reménytelen harcaival.

Az elsőszámú újra- meg újraolvasós kedvencem ezek közül a Hideghegy – egy soha el nem felejthető ősz története.

„Ada megpróbálta az év egészét szeretni, részrehajlás nélkül, még a tél szürkeségét is, a földön heverő, korhadó levelek szagát, az erdők és mezők csöndjét. De bárhogyan igyekezett is, mégiscsak az őszt szerette a legjobban, és mindmáig nem tudta leküzdeni azt az érzelmes hangulatot, amikor az ember szívét fájdalommal tölti el a hulló levelek látványa, mert a késő őszben az év lezárulását látja, a mulandóság jelképét, holott valójában jól tudta, hogy az évszakok állandóan körbeforognak, szünet nélkül, és egyik sem előhírnöke vagy epilógusa a másiknak.”

(Csak halkan megsúgom, hogy az Outlander 4. kötete, az Őszi dobszó szintén ezen a tájon játszódik. 😉 Duplán – sőt, a címe miatt talán triplán is – jó döntés.) 😛

🍁 📚 🍂

Borongós brit klasszikusok – borongós női sorsok

Mégis, kik értenének jobban a zimankós idők túléléséhez, mint a Brontë nővérek? Látogassatok el a szürke kövekből épült huzatos parókiájukra, az eső áztatta yorkshire-i dombok közé, ahol a vihar újabb és újabb rohamai ostromolják a falakat, az ablakok mellett besüvít a szél és a fák csupasz ágai karistolják az üveget. Közben pedig bent, a kandallóban pattogó tűz mellett a teájukat kortyolgatják a kisasszonyok. Na nem ám teljes kényelemben és nyugalomban, ilyen jó dolguk nem volt… szüntelenül aggódniuk kellett megélhetésük miatt. Levelekre válaszolgatva, zoknit stoppolva, ingecskéket varrva az éhező árváknak. És írva később világhírűvé vált regényeiket.

Először Emilyvel ismerkedtem meg, az Üvöltő szeleket még a gimi alatt olvastam, azonnal kedvenc is lett sötét és borzongató történetével. Idén végre Anne-től is olvasok, méghozzá a Wildfell asszonyát, de most Charlotte-ot és Jane Eyre-t emelném ki, mert pontosan emlékszem, mikor és hol olvastam. Életem egyik legemlékezetesebb őszén, amikor kimentem Skóciába és még nem ismertem senkit. Hetekig mindenhová magammal vittem a könyvet és minden apró várakozásra szánt percet vele töltöttem… tökéletesen illett az akkori magányomhoz. Klasszikus gótikus történet, egy igazán emlékezetes hősnővel, ennél tökéletesebb időt pedig el se tudok képzelni, hogy megtudd, miért is szeretik ennyien. 😉

☁ ☂ 📖

Kastélyok, kísértetek, rejtélyek

Az előzőhöz nagyon hasonló kategória, csak egy kicsit több rejtéllyel fűszerezve (akár igazi kísértetekkel, akár a múlt árnyainak titkaival) az ódon kastélyok és udvarházak történetét – modern írónők tollából.

Az első, ami rögtön eszembe jutott, A tizenharmadik történet. Rég eltemetett sötét családi titkokkal, ijesztő ikrekkel, és hátborzongató hangulattal. Rengeteg hasonló hangulatú könyv van, például A ​Highgate temető ikrei vagy a Távoli órák. Nekem az igazi nagy kedvenc viszont a Mindenem lett. Sosem gondoltam, hogy egy irodalmi nyomozás lehet ennyire izgalmas! 😀 A költemények, levelezések, naplók, mítoszok világa, na meg a történelmi háttér, a titkok és a sötét viharos éjszakák – ha igazi melankolikus, elmélyülős élményre vágysz, szerintem ez lesz a legjobb választás.

🏰 ☕️ 👻

Még több őszi hangulatú könyvért ezt a Moly Polcot nézd meg.

Hasonló posztok:

Top5 brit sorozat ‘skóciás’ időben

Utazz Skóciába a kanapédról / Kastélyok, kiltek, kalandok

Boszorkák Halloweenre / Alice Hoffman boszorkái