Boszorkák Halloweenre ☆ . * 。・゚

Neked mit jelképeznek a boszorkák? Mi jut róluk először eszedbe? A vasorrú bába a kerekerdő mélyéről, a középkorban megégetett nők százai, vagy a modern sztorik független és különc hősnői, akik ki tudnak állni magukért – csúcsos kalap ide vagy oda? Nem titok, hogy mindig is odavoltam a boszorkányokért és imádom a legnagyobb ünnepüket, a Halloween-t is. Ebben a posztban most összegyűjtöttem a kedvenc történeteimet, amik szerintem leginkább megalapozzák a hangulatot az év legmágikusabb éjszakájához.

Mesekönyvek:

Borka, a boszorka – aki koromfekete macskájával, Marcival él koromfekete házában, és persze folyton megbotlik vagy ráül szegény cicára… és ebből persze jó nagy kalamajka lesz. Szerintem nincs gyerek, akit ne varázsolna el ez a mókás történet és a részletgazdag rajzai. Nekem az egyik első nagy kedvencem volt!

A boszorkánycica – hihetetlenül szívet melengető mese Pindúrról, a kis kóbor cicáról, aki elindul gazdit találni. De nincs egyszerű dolga, mert másik hetven macska mellett kell kiállnia három próbát ahhoz, hogy az erdő szélén álló Rémkastély úrnőjének segédje lehessen. Hangosan kell felolvasni, vita nincs! Majd meglátjátok 😀

Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék – főhőse Amália, a szépséges boszorkány, aki egy cseppet sem gonosz, legfeljebb szomorú, és gyönyörű meséket ismer – esőről, napról, holdról, csillagokról, felhőkről, virágokról, madarakról, színekről és árnyékokról… Finom, melankolikus hangulata van és csodaszép nyelvezete, amit öröm olvasni. (Mindig az volt az érzésem, hogy nem is annyira gyerekeknek való mesegyűjtemény ez.)

Regények:

Harry Potter sorozat – a legegyértelműbb választás. Talán annyira egyértelmű, hogy nem is kellett volna bevennem ebbe a listába, de nem tehettem mást, a Roxfort falai között töltött borongós őszi estéknél nem sok jobbat tudok elképzelni még mindig. Nektek ki a kedvenc boszorkátok a történetből? Nekem talán a lökött Luna 😛

Bűbájos Mary – az első könyv, amit kb tízszer újraolvastam 12-14 évesen. Letaglózó volt: a boszorkányüldözések kora, az Újvilágba menekülő álszent puritánok, a hirtelen kirobbanó tömeghisztéria, meg egy felejthetetlen élettörténet kezdete (és még indiánok is voltak benne na…) Már előtte is rajongtam a boszorkányokért, de itt kezdett el érdekelni a történelemben betöltött szerepük is.

Alice Hoffman boszorkái – álmokból, mesékből és babonákból szőtt történetek hétköznapi környezetben, olyan családokról, ahol a nők nemzedékek óta rendkívüli tulajdonságokkal rendelkeznek. Az Átkozott boszorkák (és az előzménye a nagynénikről) a legeslegkedvencebb történetem, de A tizenharmadik boszorkány és Hoffman többi regénye is ugyanezt a különleges atmoszférát sugallja – bármikor érdemes olvasni őket. 🙂

Filmek, sorozatok:

♥ Practical Magic – nem hiszem hogy valaha is lesz történet, ami közelebb fog állni a szívemhez, mint ez a film! Imádom minden egyes képkockáját! A hangulatát és a titokzatos, varázslattal teli világát. Az Owens lányokat és a nagynéniket, akik napernyővel indulnak sétálni, csokoládétortát reggeliznek és körbetáncolják a konyhát éjfélkor. És hogy végig arra bátorít: ne állj be a sorba, inkább vállald fel magad, hiszen normálisnak lenni nem feltétlenül erény.

AHS Coven évad – tökéletes választás, ha valaki igazi, keményebb vonalas halloween-i borzongásra vágyik… ez egy egészen beteg sztori, sok rémséggel, elviselhetetlen szereplőkkel és a popkultúra ikonikus alakjainak kritikájával. Érdekes és izgi évad, ráadásul Misty-t nagyon bírtam benne.

♥ Persze a boszis sorozatok egész arzenálja jelent meg a 90-es évek vége óta… kezdődött a Charmed mániával, aminek én is a részese voltam anno, azóta pedig jöttek sorban az új eastwick-iek, eastend-iek, salem-iek, ahol minden részre jut egy-egy megoldandó probléma – démonokkal, szellemekkel, vagy bármilyen más ősellenséggel. Még a briteknek is volt egy ilyen sorozatuk, a Hex, amiről nem sok emlékem maradt, de annyi biztos, hogy akkor nagyon tetszett – főleg a kastély, ahol játszódott – lehet érdemes lenne egyszer újranézni. 🙂

Hangolódjatok ezekkel – vagy más szuper történetekkel -, aztán öltsétek fel a boszorkajelmezt, a csúcsos kalapot és a piros csizmákat és irány egy őrült halloween-i parti!