Erdőjárós poszt ↟ ↟ ↟

Az ősz kezdetével az egyik dolog, amit a legjobban várok, az a kirándulós idő. Aranyló napsütéses délutánok, amikor a levelek között játszik a fény, de már kellemesen hűvös szellő frissíti a levegőt, sőt talán egy kicsit csípős is lesz mire hazaindulunk a hosszúra nyúlt árnyékokat követve. Szerintem ilyenkor a legjobb az erdőben kóborolni – akár a sokszor koptatott, akár a rég feledésbe merült – ösvényeken. Tavaly ősszel is minden hétre jutott egy kilátó vagy forrás, de még így is maradt számtalan felfedezésre váró eldugott hely a közeli rengetegekben, a kedvenceinket pedig újra és újra meglátogatjuk.

↟ ↟ ↟

Régi felismerés, hogy az ember valamiért jobban érzi magát a természetben, zöld környezetben, mint a zsúfolt városokban. A séta az erdőben egyszerűen feltölt. A városi ember már észre sem veszi, mennyire túlterheli ingerekkel az épített világ. Ráadásul folyamatosan online állapotban létezünk, ami szintén rettenetesen fárasztó.

Azt hiszem a jóga, a hygge, a lagom, a mindfulness mozgalom és tulajdonképpen minden slow life trend ugyanannak a háborúnak a különböző ütközetei: egyfajta egészséges egyensúlyt keresünk, hogy ne a modern technológia irányítsa az életünket…

Szóval amikor úgy érzed, hogy nem a legjobban mennek a dolgok, túl sok a téged körülvevő kihívás, túl sok az elfoglaltság, a határidő, akkor irány a természet. Nem kell hozzá semmi – csak egy erdő. A zöldellő fákkal körülvett ösvényeken tett séta után sokkal felszabadultabb az ember, könnyebb utána visszatérni a feladatokhoz és jobban lehet koncentrálni.

Nem is az a cél, mint a rendes túrázásnál, hogy eljussunk A pontból B pontba. Egyszerűen csak vagyunk, sétálgatunk, megpihenünk és közben élvezzük… A fák lombjainak susogása, a madarak csiripelése, a levelek között átszűrődő fény-árnyék játék, a zöld ezer és ezer árnyalata – ez a lényeg.

“Ha bajod van, menj ki az erdőre, ne akarj semmit, a fák lehajolnak és elveszik a gondjaidat.” Schäffer Erzsébet

↟ ↟ ↟

Az erdőjárás pozitív hatásai:

Oldja a stresszt – egy óra séta az erdő fái között állítólag két nap láblógatós „pihenéssel” egyenértékű. A természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket

Csökken a depresszió és a szorongás szintje, jobban fogunk aludni és több energiánk lesz. A relaxációnak köszönhetően pedig helyreáll az immunműködés, fokozódik szervezetünk ellenálló képessége a betegségekkel szemben

Szuper alternatíva a mozgásra – az erdőben tett séta, kocogás, futás, kerékpározás hatásaihoz nem férhet kétség

↟ Fejleszti a koncentrációs képességet és a kreativitást

Vidámabbá tesz – ezen nincs mit magyarázni, úgy tölti fel a lelket, mint egy tábla csokoládé

Elmulasztja a fejfájást. Próbáljátok ki!

↟ ↟ ↟

Könyvajánló:

  • A ​fák titkos életeEgy rejtett világ felfedezése: Elképesztő mennyi apró csoda és titok rejlik a lombsátor alatt… talán egy nap tényleg sikerül megfejtenünk a fák nyelvét.
  • Erdei kalauzNövények, állatok, évszakok, kirándulás: hangulatos kiegészítő kötet érdekességekkel és hasznos infókkal minden erdőkedvelőnek.
  • Sinrin-jokuA fák gyógyító ereje: erdőfürdőzés, a japánok stresszűző, relaxációs módszere – igazán elvetemülteknek -, melynek során a túrázók “megmerítkeznek” a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában.

Létrehoztam egy Moly polcot, ahol az említett könyveken kívül sok regényt és mesét is találhattok, amikben fontos szerepet játszanak az erdők, csak egy kis kedvcsinálóként. 😉

↟ ↟ ↟

Szerintem ez mindenki számára egyértelmű, de azért leírom: tiszteljük az erdőt ♥ Ne szemeteljünk, ne zavarjuk meg az ott élő állatok nyugalmát, és inkább ne tépjünk le élő virágot, növényt. Hadd élvezzék az utánunk jövők is ugyanúgy a szépségét. (Ráadásul azon kívül, hogy mire az autóhoz visszaérünk lehet el is szárad, sokszor nem is sejtjük, mennyi védett közülük.)

“Megőrzni az apró örömöket, megtiltani a nagy bűnöket: ez az én jelszavam.” Peter Wohlleben

Az erdővédelemről egy másik posztban szeretnék írni. Először csak mutassuk meg a barátainknak is milyen szuper időtöltés az erdőjárás, legyen minél több rajongója, utána talán tenni is fogunk érte 😉

↟ ↟ ↟

Hozzád melyik erdő van közel és milyen gyakran szoktál benne sétálni? 🙂

↟ ↟ ↟

Hasonló posztok: Vasárnapi séták / Kirándulások a környéken

Erdővédős poszt ↟ ↟ ↟