Erdővédős poszt ↟ ↟ ↟

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja, és ha már az előző évet a közeli erdők mentették meg, ahova bármikor elvonulhattunk, ez a legjobb időpont, hogy megemlékezzünk a jelentőségükről, és tegyünk valamit a védelmük érdekében.

Az erdő az egyik legutolsó menedék, ahová félrevonulhatunk a világ zaja elől, és legfőbb ideje, hogy az emberek hallassák a hangjukat az erdőgondozás kérdéseiben. Szerintem mindenki, aki szeret kirándulni, érezte már, hogy elszorul a szíve a fakivágások és pusztítások láttán. Az erdőgazdaságok gyakran irdatlan nehézgépekkel dolgoznak, amelyek tönkreteszik az erdő talaját a tarvágásokkal, és miközben azt állítják, hogy ezek az intézkedések az egészséges erdők fenntartását szolgálják, igazából kereskedelmi célokkal – a faanyagért – lemészárolják a fákat…

Pedig a fáknak hatalmas jelentőségük van a klímaváltozás elleni küzdelemben. (Tudtad például, hogy egyetlen fa úgy hűti a környezetét, mint két klímaberendezés?) Ráadásul az erdei levegő az egészség megtestesítője. A fák alatt a levegő valóban tisztább, hiszen hatalmas szűrőberendezésként működnek. Évente és négyzetkilométerenként ez elérheti akár a 7 ezer tonnát is. Ha az erdőket fegyverként akarjuk bevetni a klímaváltozás elleni harcban, hagynunk kell, hogy megöregedjenek, pontosan úgy, ahogyan azt a nagy természetvédelmi szervezetek követelik.

De mégis mit tehetünk mi az erdőkért?

↟ ↟ ↟

Globális szinten:

Ecosia – a lehető legegyszerűbb megoldás, ha az Ecosia keresőjét használjuk. Egy keresés itt – egy új facsemete elültetését jelenti. (Elsősorban azokon a területeken, ahol a klímaváltozás miatt a legnagyobb a pusztulás, például Afrikában.) Pont úgy működik az oldal keresőmotorja, mint a Google-é, bővítményként hozzá lehet adni akár a Chrome-hoz is. A böngésző hivatalos blogján pedig nyomon követhetjük a faültetési akciókat, ültetési statisztikákat, és a világ több pontján történő zöld eseményeket is.

Pálmaolaj tartalmú termékek tudatos mellőzéseDavid Attenborough legutóbbi dokumentumfilmje hívta fel a figyelmemet erre a témára. Az esőerdők összterülete mára a felére zsugorodott, a folyamatos erdőirtás egyik legfőbb oka pedig az olajpálmaültetvények telepítése. Ez ellen azonban hatékonyan és viszonylag egyszerűen tehetsz lépéseket, ha csak olyan termékeket vásárolsz, amiben nincs pálmaolaj. Bár odafigyelést igényel az elején, és a címkék böngészését, de hosszútávon megéri. 😉

↟ ↟ ↟

ITTHON:

10 millió fa – ahogy a neve is mondja, a mozgalom célja tízmillió új fát ültetni Magyarországon. Már a Monarchia idején is itt volt a birodalom úgynevezett éléskamrája, tehát itt tűntek el az erdők a leghamarabb, hogy mezőgazdasági területté váljanak. Ma az ország területének csak mindössze 21%-át borítja erdő, ennek is egy része inkább ültetvény, mert eleve kivágásra szánták, amikor telepítették. A helyi klíma így lett egyre szárazabb, egészségtelenebb, és azoknak a hőhullámoknak, amik egyre gyakrabban érik el az országot, emiatt érezhető jobban a hatásuk. Éppen ezért, a szervezet szerint, bármilyen civil kezdeményezésnek, egyéni erőfeszítésnek van értelme – akkor is, ha feltétlenül szükség lenne magasabb szintű szándékra és tettekre is. Több módon is lehet támogatni a munkájukat, bárki csatlakozhat, akár ültetéssel, akár facsemetékkel is.

Erdőmentők – az erdők sajnos sokszor lepusztulnak, szeméttel telnek meg és végül alkalmatlanná válnak a korábbi növény- és állatvilág fenntartására, ilyenkor lépnek közbe az Erdőmentők. Ha tudomást szereznek egy ilyen területről, erdészeti és vadvédelmi szakembereik segítségével megtervezik és végrehajtják az élőhely rehabilitációját, végül pedig gondoskodnak hosszú távú karbantartásának megszervezéséről, vagy éppen tanösvények, erdei látványosságok, lesek, vadetetők kiépítéséről. 1%-kal lehet őket támogatni a legkönnyebben.

Greenpeace – természetesen nekik is van a témába vágó projektjük, a hazai szervezetük a városi fák és parkok védelmével foglalkozik. Ha inkább faültetéseket látnál fakivágások helyett és szeretnéd, ha megvédenék a már létező fákat, és a parkok természetes, kellemes környezetet nyújtanának a feltöltődésre – a petíció aláírásával már segítesz. 😉

Gardrób Projekt – ahogy az idei januári motiváló posztban már írtam, létrehoztunk egy online secondhand boltot, ahol minden vásárlás egy újabb fa elültetését támogatja. Amellett, hogy szeretnénk felhívni a figyelmet a tudatos ruhavásárlás fontosságára, és a válogatott darabok értékesítésével a körforgásban tartjuk a minőségi ruhákat, az egyik szívügyünkre – az erdők védelmére – szenteljük a beérkező összegeket.

Érdemes helyi szinten is körbenézni hasonló kezdeményezések után. Engem leginkább a Gemenc és a Mecsek helyzete érint személyesen. A ti közeletekben milyen terület vár erdősítésre?

Wangari Maathai: “Fát ültetni olyasmi, amit mindenki tud.”

↟ ↟ ↟

Hasonló posztok:

Erdőjárós poszt ↟ ↟ ↟

Kirándulások a környéken

Vasárnapi séták