Könyvespolc túra | Témázás

Mutasd a polcod, megmondom, ki vagy! című témázásra kaptam meghívást, és azonnal lelkes polctörölgetésbe kezdtem! A vloggerek bookshelf tour-jaihoz hasonlóan most mi is megmutatjuk hol és hogyan tároljuk a könyveinket, kinek milyenek a polcai, és hány könyv lapul az éjjeliszekrényén? Mi szerint rendszerezzük a könyveket, hova kerülnek az újak, szét vannak-e válogatva a sorozatok, kiadók, nyelvek, olvasottak és olvasatlanok?

Íme a polc, ami már tizenöt éve tartja hűségesen az egyre csak gyarapodó könyveim halmait. Az évek során rengetegszer lett újrarendszerezve, de egyre nyilvánvalóbb, hogy kinőttem szegény kapacitását időközben. Nehéz beleférni ebbe az 5×5 kockába, még akkor is, ha csak ritkán veszek új könyveket és inkább a könyvtár előnyeit használom ki. De lássuk is, mi mindent rejt!

▽▴▽

Sorozatok bűvöletében:

A legszebben rendszerezett polcok a kedvenc sorozataimat tartják. A sor végén a legkiemeltebb helyet kapták – a még mindig bővülő gyűjtemény miatt – az Outlander könyvek. A sorozat iránt nem múló rajongásomról már olvashattatok itt. Skócia, klánharcok, kastélyok, kiltek… és kalandok, kalandok minden mennyiségben! Most egy kötet kölcsönben van (azért áll a legfelső fordítva, hogy el ne felejtsem) 😉 de így is kérdéses, hogyan fognak elférni a következő féltéglák. A polc másik végén ül a Harry Potter könyvek sora. Bár a történettel együtt nőttem fel és évről évre vártam a filmeket, csak később olvastam el, hétvégenként egy-egy kötetet, szinte fel se néztem belőle. Egyértelműen a legnagyobb kedvenceim közé tartozik nekem is, mint oly sokaknak!

A Gyűrűk Ura rész a legrégebbi változatlan kockája a polcnak. Tíz évesen estem bele a történetbe A Gyűrű Szövetségét látva a moziban és az első zsebpénzemből vettem meg a trilógia köteteit. Mindenki tudta otthon, mennyire szeretem ezt a történetet, így a kiegészítő köteteket gyakran karácsonyi ajándékként kaptam, Arwen nyakláncával pedig a 16. születésnapomon leptek meg. Boldogabb nem is lehettem volna! A tizenhárom törp nevét még most is akár félálomban elsorolom, a filmek betétdalait véletlenül meghallva azonnal eluralkodik rajtam a nosztalgia, és még mindig vannak a kívánságlistámon Tolkien könyvek.

A tűz és jég dala kocka már nem hiszem, hogy bővülni fog. Azok közé tartozok, akiknek az utolsó HBO évad szinte az egész élményt lerombolta… Az első évad utáni nyáron vettem meg hatalmas lelkesedéssel az addig megjelent kötetek teljes sorát, és el is olvastam az összeset, mire vége lett a nyárnak. A Sárkányok táncát annyira vártam, hogy amint angolul megjelent, rá is vetettem magam, majd persze kiegészítettem a magyar kiadással is, és újra elolvastam. Volt idő, amikor azt gondoltam, hogy ezt a világot jobban ismerem, mint Középföldét, de mostanra elég kettős érzések maradtak bennem ezzel kapcsolatban.

▽▴▽

Az abszolút kedvencek:

Alice Hoffmann és Joanne Harris könyvei a legeslegkedvencebb lakói a polcomnak. Az Átkozott boszorkákról és a Csokoládéról már többször is írtam (például itt) a blogon. Nincs, ami közelebb állna hozzám ezeknél az álmokból szőtt történeteknél. Elif Shafak is méltó helyen van mellettük, és a tavalyi nyár nagy kedvence, a Kirké, angolul és magyarul egyaránt.

A Bűbájos Mary hatalmas mérföldkő volt az olvasóvá válásomban, egymás után kb tízszer újraolvastam 12-14 évesen… Ezt követte a Szirmok a hamuban, meg a Kalózok!, utána pedig az Avalon ködbe vész, a Guinevere és a Boudica sorozat, meg az ezekhez hasonló, történelmi korba helyezett feminista regények – kelta papnőkről és középkori boszorkányüldözésekről. Azóta is ez az egyik kabátkönyv kategóriám, legutóbb a Familiárisok adta ugyanezt az élményt.

▽▴▽

Nemzetek szerint csoportosítva:

A klasszikus angol irodalom iránti töretlen rajongásom 2005-ben kezdődött, amikor először láttam a Büszkeség és balítélet új feldolgozását a moziban. Austen könyvei azóta újra meg újra előkerülnek nálam, de kedvencnek megmaradt ez az első története (öt vagy hat féle kiadása is megvan…) A Brontë nővérek könyvei is gyorsan csatlakoztak ehhez a társasághoz, de a Jane Eyre és az Üvöltő szelek között sosem tudnék választani.

A Puskintól és Anasztáziától eredő orosz tél iránti elköteleződésemnek is jutott egy kocka, bár a Romanov család mellé néhány angol is átvándorolt időközben, akiknek nem maradt hely a saját hazájuk polcán. 😛

Tőlük tisztes távolságra a polc másik végén gyülekeznek az amcsik. Főleg a Dél bátor leányairól szóló történetek, de Hemingway, Sylvia Plath és Michelle Obama is jól megfér mellettük.

Bevallom, a magyar irodalomhoz az iskolában tanultak után nehéz volt visszatalálni. A legnagyobb segítségem benne Szabó Magda volt, meg a kortárs írónők – Baráth Katalin, Moskát Anita és Kleinheincz Csilla az Ólomerdő trilógiájával. Illetve a magyar arisztokráciáról szóló történetek az egyik titkos szenvedélyem volt sokáig, ma már kevesebbet olvasok róluk, de egy időben mindenre kíváncsi voltam.

▽▴▽

Mesekönyvek:

Rengeteg könyvet kaptam kislányként, és a kedvenceimet azóta is nagy becsben tartom. De azok közé tartozok, akik felnőttként is gyűjtik a mesekönyveket. Egyrészt, mert mindig is az egyik álmom volt az illusztrálás, amit valahol félúton feladtam, másrészt egyszerűen csodálom, mennyi fantázia van egy-egy mesében. A legszebbeket Skóciában vettem, alig tudtam hazahozni őket, úgy meg volt pakolva a velük a bőröndöm.

▽▴▽

Tudom, hogy ez csak egy kis betekintés volt, és még megbújik köztük jó néhány polc, ahol a káoszban a rendet csak én látom 😛 Regények, útikönyvek, életrajzok… de úgy érzem, a bemutatott polcok jellemzik leginkább az érdeklődési körömet. Ezek, amik a legtöbbet jelentenek, amiket szívesen látok magam körül és örülök, hogy csupán egy karnyújtásnyi távolságra vannak. Ennek a polcnak minden egyes darabját olvastam, (valamit többször is) – csak ezek kerülhetnek fel ide, az olvasatlanok például az ágy mellett sorakoznak… Nincsenek itt a művészettörténeti albumok se, amiket anyával közösen gyűjtünk. És tinikorom kedvenc történetei is máshol pihennek éppen. Azt hiszem, nagyon szerencsés voltam, hogy úgy nőttem fel, otthon és a nagyszüleimnél is szépen rendezett, plafonig érő könyvespolcok vettek körül. Ezt a hagyományt én is folytatni szeretném! 🙂

Ha van kedvetek, csatlakozzatok, és mutassatok egy kis bepillantást a polcaitokba! Addig is, kukkantsatok be a többiekhez:

Anett | Cloudbookatlas | Dóri | Heloise | Mandi |PuPilla | Sister | Readinspo | Zenka

▽▴▽

Témázások: Olvasmánylisták

Tag-ek: BooBook / Kedvenc filmek /