Erdős könyvek ↟ ↟ ↟

Idén augusztusban drámai fordulatot vett a hazai erdőkért való küzdelem. A botrányos tűzifarendelet az erdők kipusztításával akarta kezelni az energiaválságot. A hatalmas felháborodás, tiltakozás, és összefogás hatására végül szépítettek valamennyit az elképzelésen, és visszavonták a tarvágást a természetvédelmi és Natura 2000-es területeken. De ez sajnos messze nem az az eredmény, amire szükség lenne, csak félrevezető mellébeszélés.

Ráadásul ezzel még a kiinduló ponthoz se értünk vissza, miközben a korábbinál sokkal többet kellene tenni az erdők védelme és telepítése érdekében. Ma már mindannyian a saját szemünkkel látjuk a természetpusztítás és a klímaválság következményeit, mégis nehéz megtalálni a módot, hogyan tehetnénk ellene bármit. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Greenpeace Magyarország, valamint a 10 millió Fa Alapítvány is folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését. Egészen apró feladatokban is lehet segíteni, nem kell rögtön tüntetésekre járni, vagy faültető akciókon gödröt ásni. Rengeteg adminisztratív munkájuk van például, amikben otthonról is könnyen segíthetünk – mindenki a maga módján és lehetőségeihez mérten. Vagy legalább aláírhatjuk az említett szervezetek közös nyílt levelét, ez is számít! 🙂

Már az erdővédős és az erdőjárós posztom is ehhez a témához kapcsolódott, de úgy éreztem, most újabb lendületre van szükség, így inspirációként összegyűjtöttem a kedvenc könyveimet erdőkről és fákról a főszerepben.

↟ ↟ ↟

Zelei Anna: Az elveszett erdőHogy vannak a magyar erdők, ki vigyáz rájuk, van-e jövőjük? – épp befejeztem ezt az elképesztő helyzetjelentést a hazai erdeinkről. Kívül-belül gyönyörű kiadvány, aminek a teljes bevétele természetvédelmi célokra lett felajánlva. Nem egyszerűen egy korrekt, de száraz tanulmány – amellett, hogy tele van szebbnél szebb fotókkal, minden során érezni a fák szeretetét. Igazi kincs ez a könyv, a szerző szavaival élve “az erdőkhöz kapcsolódó legszebb és legszomorúbb tudnivalók gyűjteménye, egy színes természetvédelmi segélykiáltás”. Szívem szerint mindenkinek a kezébe adnám, aki csak egy kicsit is szeret kirándulni, hogy lássák, mekkora veszélyben vannak az erdeink. Hát még azoknak, akikben ez eddig fel sem merült…

Érdemes Zelei Annát Instán is követni! 😉 Lélegzetelállító fotókat és hasznos információkat találhattok nála. Illetve az xforest.hu klímamagazin oldalára is vessetek egy pillantást, ahol szintén találhattok tőle cikkeket.

Ide kapcsolódó magyar természetfilm az Amiről a fák suttognak. Az erdők és fák rejtett hálózatáról szól és mintha ennek a könyvnek a megfilmesített változata lenne, ráadásul online elérhetővé tették az alkotói.

↟ ↟ ↟

Peter Wohlleben könyvei – a német erdész a téma igazi úttörőjének számít. Kötetei voltak az elsők, amik felkeltették a nagyközönség figyelmét, milyen értéket is képviselnek az erdők, és mennyivel többet éreznek a fák, mint eddig gondoltuk. A ​fák titkos élete szerintem alapmű, azzal, hogy bepillantást engedett ebbe titokzatos világba, nekem örök kedvenc marad. A kiegészítő kötetek, mint például az Erdei kalauz, szintén rengeteg érdekességgel és hasznos infókkal szolgál minden erdőkedvelőnek.

Sinrin-jokuA fák gyógyító ereje – ez a japán módszer a testi-lelki egészséghez szintén az erdőkön keresztül vezet. Az erről szóló könyvek arra világítanak rá, hogy az “erdőfürdőzés” során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Kutatási eredményekkel is igazolják, hogy ha egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak szervezetünkben, az jó hatással van immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz-és energiaszintünkre.

↟ ↟ ↟

Elif Shafak: Az eltűnt fák szigete – a nyár legnagyobb kedvence lett nálam. Mintha a Wohllebentől tanultakat szőné egy fügefa meséjévé. És bevallom, ennek a csodálatos fügefának a fejezeteit és a Ciprus történelméről szóló történeteit élveztem a leginkább. Sokkal jobban érdekeltek, mint szegény szereplők sorsa… Pedig van benne minden: politikai-etnikai konfliktusok, tiltott szerelmek, generációkon átívelő traumák, kitelepültek bonyolult érzelemvilága. Örömmel láttam, hogy nem csak Reese Witherspoon, hanem most Szabados Ági is beválogatta a könyvklubjába, megérdemli ez a könyv a figyelmet.

Edward Rutherfurd: Az Erdő – itt Anglia egyik legrégebbi, szinte érintetlen erdeje a főszereplő. A New Forest ma nemzeti park, de a védett tölgyerdők és lápvidékek, a szarvasok és vadpónik járta hangás rétek megannyi titok, és fontos történelmi korok tanúi voltak az évszázadok során. Ezek elevenednek meg a könyv lapjain, miközben a történelmi személyiségek sorsa összefonódik az Erdőben élő családok történetével és a csodálatos dél-angliai tájjal és élőlényeivel.

↟ ↟ ↟

J.R.R. Tolkien könyvei – az örök klasszikus természetesen, a maga lélegzetelállító rengetegeivel – Lothlórien, Bakacsinerdő, Fangorn, na meg persze az Entek!!! Bevallom, engem még mindig, jóformán minden erdei kirándulásnál a magas és méltóságteljes bükkök között, előbb vagy utóbb elkap az érzés, hogy Középföldén vándorlok valamilyen titkos küldetés vagy nemes cél érdekében… Tolkien köztudottan a fák nagy barátja – dendromán – volt, aki órákig el tudott beszélgetni egy-egy famatuzsálemmel, és ezt a történetein is lehet érezni.

Az angolszász erdők rejtelmei másokat is megihlettek. Izgalmasabbnál izgalmasabb fantasy regényeket olvashatunk, ahol megelevenedik a természet. A legújabb közülük Max Porter furcsán csodálatos írása, a Lanny, amiben egy kis falu és a környék ősi természeti szelleme – Zöld Embere – közötti kapcsolat elevenedik meg. A Mitágó-erdőben és folytatásában, a Lavondyss-ban a brit folklór és kollektív tudatalatti kapcsolódik össze, egy meredek hasonlattal arra világítva rá, milyen sűrű és sötét rengeteg honol az emberi lélek mélyén, tele ősi és vad szenvedélyekkel és félelmekkel. A Mások között pedig egy wales-i bentlakásos iskolába repít minket, amit természetesen egy sötét titkokat rejtő erdő vesz körbe… bár a legtöbb értékelése nem is említi ezt a részletet, higgyetek nekem, a végére a fáké lesz a főszerep. 😉

A hazai fantasy paletta is fel tud mutatni egy rendkívüli történetet, amit tiszta szívből ajánlok. Az Ólomerdő sorozat fő helyszíne a Héterdő, ahol a mi világunkkal ellentétben ezüst, ólom, kristály, és réz fák színesítik tündérfölde, avagy Szépország tájait. Kleinheincz Csilla mellett Moskát Anitánál is többször találkoztam a fák és erdők motívumával, legújabb kötetében a Hazugság téziseiben konkrétan van olyan novella, ami az erdők kipusztításának következményeivel foglalkozik. Még én is csak olvasom, de letaglózó, annyi biztos.

↟ ↟ ↟

Ezek csak a legújabb és legnagyobb kedvenceim a témában, de létrehoztam egy Moly.hu polcot, ahol még több ötletet összegyűjtöttem. (És ugyan könyv nem tartozik hozzá, de meg kell említenem így a végén, hogy nálam Fűzanyó örök.) ♡

↟ ↟ ↟

Hasonló posztok:

Erdőjárós poszt ↟ ↟ ↟ | Erdővédős poszt ↟ ↟ ↟

Kirándulások a környéken | Sopron

Kirándulások a környéken | Szekszárd

Kirándulások a környéken | Pécs

Őszi vasárnapok & séták