Nyári kedvencek | 2024

Egy hosszú és többnyire elviselhetetlenül forró nyár legjobb pillanatai, könyv- és filmélményei:

KÖNYVEK :

Ciao, ​Itália! – Az alcím nagyon találó, 50 érdekesség Olaszországról, és valóban, számos különlegesség, látnivaló, tudnivaló, történelmi pletyka és regénybe illő valós történet elevenedik meg ebben a kötetben. Könnyed, szerethető és szórakoztató formában előadva, tele lelkesedéssel és szép képekkel. Tökéletes hangolódós olvasmány egy itáliai utazás előtt, vagy csak ha szeretnétek kicsit elmerülni az olasz kultúrában, sőt, ajándékként is jó választás. 😉

Maggie O’Farrell: Egy házassági portré – Az írónő előző regényével, a Hamnettel teljesen megvett, így amikor megláttam, hogy most a reneszánsz Itália világát kelti életre, azonnal a várólistámra került az új könyve is. Nem is jöhetett volna jobbkor, mert most nyáron ez a téma foglalkoztatott leginkább. Lucrezia de’ Medici portréján keresztül megismerhetjük a firenzei udvar mindennapjait, különleges szokásait, művészvilágát, és olyan női sorsokat, amik azt hiszem, hosszan el fognak kísérni.

Híres ​hölgyek az itáliai reneszánsz és barokk korban – Ez lett végül a nyaram legmeghatározóbb könyve! Nem is számítottam rá, hogy egy ilyen kötetre bukkanhatok, ami tökéletesen lefedi, amire kíváncsi voltam. Megismerni az itáliai reneszánsz leghíresebb nőit, akik (akár közéletben, irodalomban, vagy művészetben) saját tehetségük és ambícióik révén hírnévre tudtak szert tenni egy férfiak uralta világban. Nem tudtam betelni vele, minden életrajz annyira körültekintően lett összerakva, igazi személyiséget ad bemutatott alakjainak a sokszor csekély vagy töredékes források ellenére is – ráadásul annyira informatív és olvasmányos formában. Minden elismerésem Vígh Évanak, ha kétszer ilyen hosszan írt volna, akkor is szívesen olvastam volna még tovább.

Sinkó Adrienn: Tihany tündér – Még egy könyv, ami bár teljesen más, mint az előzőek, de határtalanul boldoggá tett, amikor rábukkantam! Tihanyi kirándulásunk alkalmával benéztem egy kis ajándékboltba, ahol nagyjából tíz évvel ezelőtt jártam. Akkor láttam itt egy balatoni meséket összegyűjtő kötetet, amit nem vettem meg, és azóta is bánok, gondoltam benézek most is, hátha lehet még kapni. Az emlékeimben élő könyvet nem találtam, viszont ott volt ez a frissen megjelent kötet – Szimonidesz Hajnalka kedves illusztrációival. Sokan ismerjük, hogyan keletkezett a tihanyi visszhang, de ez a történet arról mesél, hová tűnt. 😉 Érdemes utánajárni!

▽▴▽

FILMEK / SOROZATOK :

♥ Nyár elején szerettem volna filmeket találni a Garda-tó és Verona környékéről, inspirálódva az utazásunkra, de nem jártam valami sok sikerrel. A legjobban talán annak örültem, amikor rájöttem, hogy a Szólíts a neveden egyik jelenete Sirmione római kori romjai között játszódik. Ezt ezer örömmel újranéztem. Legalább ennyire élveztem a Levelek Júliának felelevenítését is. És végül találtam még egy veronai díszletek között játszódó netflixes romcomot (Love in the Villa), aminek a története nem érné meg az említést, de a helyszíneket jó volt látni.

♥ Utána már csak próbáltam az itáliai nyár hangulatánál maradni, rengeteg első részbe kezdtem bele, de egyik folytatásához se volt kedvem. Először megpróbálkoztam a Luna Park sorozattal, ami a 60-as évek Rómájában játszódik. Majd a Luna Neraval, amiben a középkori boszorkányüldözések elevenedtek meg, de túl sok volt benne a fantasy elem. Ha már annyira beleástam magam a reneszánsz korba, belenéztem először a Mediciek hatalmába, aztán a híres Borgiákba. Tudom milyen népszerű sorozatok voltak anno, de most ezek se tudtak lekötni. Aztán jött az új netflixes Dekameron. Ahogy megláttam, azonnal el is indítottam, hátha megtöri a filmes válságomat, viszont annyira elborult volt – bár nem mondom, hogy nem szórakoztam rajta a döbbenet közben -, nem volt gyomrom folytatni 😀

♥ Végül Leonardo törte meg ezt a sort. Ennek a sorozatnak minden egyes részét élmény volt nézni! Leonardo da Vinci leghíresebb műveit mutatja be, egy érdekes kerettörténetbe foglalva, ami egy titokzatos nő halála körül forog. Caterina da Cremona vajon milyen szerepet töltött be a leghíresebb reneszánsz művész életében?

♥ Nyár végén még bebarangoltuk Itáliát Stanley Tucci oldalán is, a híres olasz gasztronómia különböző régióira koncentrálva. Egy idő után kicsit besokalltam a rengeteg vágóhídtól és hentesüzlettől, de alapvetően nagyon hangulatos volt. A második évadra már nem maradt időnk, de jövőre folytatjuk majd együtt tovább.

♥ Két rajzfilmet szeretnék még kiemelni, amiket moziban láttunk az utóbbi hónapokban. Az egyik természetesen az Agymanók folytatása volt, ami hihetetlen, de tudta tartani az első rész színvonalát! Méltó módon követi tovább Riley és az érzelmei sorsát a felnőtté válás rögös útján, használati utasítást adva a kamasz elméhez és szívhez. A végén persze potyogtak a könnyeim. A másik a legújabb Gru rész volt, aminek a története meglepően egyszerűre sikerült, de a poénokon ugyanolyan jól szórakoztunk, mint eddig bármikor – én imádtam a minyonokat az Olimpia megnyitón is. 😛

▽▴▽

PROGRAMOK :

Júniusi Balaton – ez a kedvenc időszakom a nyárból, még egész elviselhető a hőmérséklet, nincs tömeg a parton, és tudtunk kirándulni is többször. A legeslegjobb emlékem ezekről a hetekről a Tihanyba tett kiruccanásunk lett. Tavaly az Óvár dombját és a barlanglakásokat barangoltuk körbe, idén még nagyobb felfedező körre indultunk. Az apátság lábaitól az Őrtorony kilátó felé vezetett az utunk, levendulamezők és szőlősorok között. Már ezért a hangulatos sétáért megérte volna, de fentről elképesztő panoráma tárult elénk. Belátni az egész félszigetet, a Külső- és Belső-tóval, dombokkal, mezőkkel, és a központ kis házacskáival, háttérben a Balaton türkizszín vízével. Ha csak eddig a kilátóig megyünk, aztán vissza, én azzal is tökéletesen boldog lettem volna, de folytattuk az utunkat fel a Csúcs-hegyre. És végül ez lett mindannyiunk kedvenc része! Sziklák között kanyargó kis ösvény, egészen a meredély szélén. Minden kanyarban olyan kiszögellés várt minket, ami fényképért kiáltott! 😀 Ráadásul itt is van egy vadlány barlang, mint amilyenről Keszthely mellett meséltem. 😛 Az erdei iskolánál kanyarodtunk vissza a Belső-tó partjára, onnan pedig Tihany központjába. Kedvenc útvonallá avattuk ezt a kört, szerintem vissza fogunk még térni.

Garda-tó – a nyár fénypontja, amiről az előző posztban részletesen is meséltem. Azóta is folyamatosan emlegetjük, milyen jól sikerült, és mennyire gyönyörű volt. ♡

Júliusi Balaton – ez a hónap már a hőségről meg a strandolásról szól, és ilyenkor ünnepeljük Anyával a szülinapjainkat. Az idei kívánságom a keszthelyi Festetics-kastély volt, főleg a skót kapcsolat – Lady Mary Hamilton -, és a lélegzetelállító könyvtárszoba miatt. Bár a belépőknél bosszankodtunk egy sort, és még mindig úgy gondolom, hogy jócskán túlárazott ahhoz képest, hogy bent szinte alig találni információs táblákat, csak a bútorokat lehet megcsodálni. Végül szóba elegyedve a tárlatok felügyelőivel azért megtudtunk egy-két érdekességet a kastély múltjáról, és ez kárpótolt minket. A park grandiózus fái alatt sétálni és Lady Hamilton kávézójában megpihenni viszont egyértelműen jó élmény maradt.

Sopron – júliusban pár napra visszamentünk megmutatni a várost az unokatestvéreméknek. Jó volt ismét friss szemmel nézni és felfedezni a látnivalókat, amikre nem is olyan régen még én csodálkoztam rá. A kilátásra a Tűztorony tetején, a Várfalsétány kanyarulataira és a Várkerület macskaköves utcáira. Természetesen nem hagyhattuk ki a sétát a Károly kilátóhoz, aztán kicsit újra gyerekké váltunk a Bobpályán. 😀

Augusztusi Balaton – ezt a hónapot a soproni barátnőm lánybúcsújával kezdtük Siófokon. Körbejártuk a várost, órákra elvesztünk a kedvenc könyvesboltom polcai közt, megnéztük a Bella Állatpark alpakáit és többi aranyos állatkáit, nagyokat nevettünk és még táncolni is bementünk éjszaka a Sétányra. A hétköznapokban – amikor elviselhető volt az idő – vagy elbicikliztünk a Magaspartra, vagy próbáltunk kirándulni a Kereki vár feletti erdőben, de kezdtem annyira besokallni az elképesztő melegtől és tömegtől, hogy sehol nem találtam a helyem.

♥ Végül otthon bújtam el, és ezek a napok annyira feltöltöttek Anya mellett, hogy már nem akarok panaszkodni semmire. ♡ Pedig talán szegény Szekszárdot viselte meg leginkább a kánikula, fájt látni, minden hogy ki van égve. Mégis annyira szuper napokat töltöttem otthon, kávéztunk itt is ott is, rengeteget beszélgettünk, ekkor néztük végig Leonardot és Stanley Tuccit – kielemezgetve minden egyes részüket. A Mamámmal is minden nap találkoztam, még egyet piknikeztünk is a Sötétvölgyi-tó partján!

Most már azért nagyon várom a kellemesen hűs őszi napokat, de nagyon szép nyári emlékeket viszek magammal tovább.

▽▴▽

A sorozat eddigi részei:

2024: Tél / Tavasz

2023: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz // 2022: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2021: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz // 2020: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2019: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz // 2018: Tél / Tavasz / Nyár / Ősz

2017: Tavasz / Nyár / Ősz